Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отново напрежение между кмет и областен управител в Благоевград

В умишлено саботиране на възможностите за развитие на Благоевград бе обвинен днес областният управител Стоян Христов. Тезата бе изтъкната по време на брифинг от кмета на общината Илко Стоянов. А причината – областната администрация връща поредно решение на местния общински съвет, с което се обособява Индустриална зона „Зелен дол“.

На последното си заседание благоевградските общински съветници деактуваха земеделските земи в района на село Зелен дол, определени за изграждането на Индустриална зона, от публична общинска в частна общинска собственост. Решението бе взето с цел развиване на инвестиционни намерения и са свързани със Закона за индустриалните зони и паркове. Според юристите на областната администрация обаче, имало нарушение в процедурата. Това провокира острата реакция днес на кмета Илко Стоянов, който обвини областния управител на Благоевград, Стоян Христов, в „тероризъм“.

Според Стоян Христов обаче, действията на неговите юристи се уповават на закона. За Радио Благоевград областният управител подчерта още, че няма добре изградена комуникация между неговата институция и кметската администрация. „Не трябва да си комуникираме през медиите“, каза още Христов.

На редовното си заседание утре, благоевградските общински съветници отново ще прегласуват същото свое решение, свързано със Индустриална зона „Зелен дол“.
Вижте още

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево, в повечето райони ще остане почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 - около 12°.

публикувано на 04.10.23 в 05:48

Задържаха похитителя в село Вълково

Около 17:25 часа е получен сигнал за въоръжен мъж в санданското с. Вълково. Той е прострелял мъж на видима възраст около 60 години. Простреляният е в тежко състояние и в момента за него се грижат медицински екипи като най-вероятно ще бъде транспортиран към "Пирогов". Мъжът е с простреляна рана в едната гръдна половина, съобщиха от болницата в..

публикувано на 03.10.23 в 19:23

ЦИК с указание за заличаване на кандидати за кметове на кметства

ЦИК е изпратила указание до ОИК в Перник за заличаване на всички кандидати за кметове на най-големите пернишки кметства „Изток” и „Църква”, както и кметствата „Бела вода” и „Калкас”. Мотивите са, че кметствата не фигурират в актуализирания списък на НСИ към 4 август, в които следва да се произведе избор на кметове на 29 октомври. До поредния сложен..

публикувано на 03.10.23 в 11:32

Миньори и енергетици от Перник се включват в блокадата на АМ „Струма”

Над 100 миньори и енергетици от Перник отпътуваха тази сутрин за Дупница, за да се включат в блокадата на автомагистрала „Струма” заедно с колегите им от Бобов дол. Те заявиха, че протестите ще продължат докато не бъдат изпълнени всички шест искания, изпратени в Народното събрание. „Ще се борим, за да запазим работата и хляба си. Този преход не е..

публикувано на 03.10.23 в 10:54

Показаха добрия опит за Натура 2000 в Благоевград

„Знания за Натура 2000“ представиха в Благоевград. Актуалната тема „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на НАТУРА 2000“ привлече представители на различни институции, неправителствени организации и предприемачи. Събитието беше открито от..

публикувано на 03.10.23 в 10:45

Ремонт на уличната мрежа в Дупница

Община Дупница започва рехабилитация на уличната мрежа.  Процедурата по избор на изпълнител се проведе още през юли. Дейностите, обаче, се отложиха заради обжалване от двама кандидати пред Комисията за защита на конкуренцията. Първата жалба бе отхвърлена през август, а втората – преди дни. Вече е сключен договорът с изпълнителя. Стойността на поръчката..

публикувано на 03.10.23 в 10:26

Мултимедиен спектакъл за 111 години от Освобождението на Горна Джумая

С мултимедиен светлинен спектакъл „Градът на съвремието“, съчетан с пиромюзикъл и празничен концерт на ансамбъл „Пирин“, Благоевград ще отбележи 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. По време на мултимедийното шоу ще бъдат презентирани 3D ефекти на инфраструктурни проекти, свързани с..

публикувано на 03.10.23 в 09:26