Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се състезаваха по безопасно каране на колело в Благоевград

Вторият кръг от шампионата по пътна безопасност и приложно колоездене за деца на възраст от 10 до 12 години бе открит днес на площад „Македония“ в Благоевград. Председателят на Национално движение по Приложно колоездене "Младежта за безопасност на движението" към Съюза на българските автомобилисти Светослав Кръстев благодари за подкрепата на всички присъстващи и организаторите Община Благоевград, СБА Благоевград, КАТ „Пътна полиция" - Благоевград, БЧК - Благоевград, НДПК - София, Регионалния инспекторат по образование и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От своя страна председателят  на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград Александър Цацев пожела успех на участниците.

Началото на състезанието бе поставено с управление по технически пътеки, където децата се сблъскаха с различни препятсвия по пътя си. Следват категорииите детско автоградче и отборни задачи. Шампионатът има за цел подрастващото поколение да се запознае с правилата за движение по пътищата и да се насърчи в карането на велосипед.

Сред състезателите се открои със своя спортен хъс участник от Берковица, който се качи върху велосипеда със счупена ръка. „Участвах с гипс, защото исках да спечеля и да отида на Европейско. Усетих подкрепата на отбора си и не ме болеше“, заяви пред Радио Благоевград малкият герой.

Благоевградските деца пък бяха представени от учениците на 9 ОУ „Пейо Яворов“, които смело се впуснаха в овладяването на всички препятствия по трасето.

Проявата се организира за 19-та година, като приложното колоездене съществува в страната ни от 42 години. Дейността се развива най-вече в обособени клубове в страната. „Финансова подкрепа на държавата липсва. Разчитаме на сдружения, фирми, спонсори, общините, които припознават каузата децата да бъдат насърчавани да карат велосипед. В последните години издръжката е трудна. Искаме да има повече отбори, повече деца. Надеждата крепи човека и си пожелавам да има повече хора. Опитваме се да привличаме бивши национални състезатели по колоездене, които да внасят енергия, да обновяват дейността, но трудно се намират хора, които да работят с децата.“, сподели пред Радио Благоевград председателят на Национално движение по Приложно колоездене "Младежта за безопасност на движението" към Съюза на българските автомобилисти Светослав Кръстев.

Репортаж на Ваня Бахчиванова 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07

Благоевград посрещна най-добрите експерти в сферата на дигиталното предприемачество

За втора поредна година Благоевград е домакин на форум за дигитално предприемачество. През целия ден в зала „22 септември“ едни от най-доказалите се професионалисти в сферата споделят експерти знания и разказват своите истории на успеха.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 15 от големите..

публикувано на 20.04.24 в 12:05