Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложение на животни събра малки и големи край Зелен дол

Първото по рода си изложение на животни от български ферми се проведе днес край пистата в с. Зелен дол в община Благоевград, където животновъди от областта осъществиха идеята си да представят своя труд и животните, които отглеждат. Емилия Вълова главен експерт „Земеделие и гори“ към Община Благоевград  сподели пред Радио Благоевград, че фермерите в областта винаги могат да разчитат на подкрепата на общината.  „Идеята на изложението е, че група животновъди искаха да покажат, че и в община Благоевград се гледат хубави животни, обръща се внимание на животновъдството в района. Този район се слави не само с добрата продукция, която може да се види на пазара, а така и с животните. Доста животновъди има в областта и те просто искаха да покажат всичко най-хубаво, което имат в стопанствата си“, заяви Вълова.

На изложението бяха представени дългокосмести кози, от които се правят сурвакарските костюми, породата „Българско овчарско куче“, расови коне и понито Бонбон, което се превърна в  основната атракция за децата днес. Беше направена и демонстрация по бързо стригане на овце и дърпане на трупи от коне. Гостите можеха да дегостират вкусен кашкавал и кисело мляко от местни производители, а на обяд бе раздадена и вкусна курбан чорба за всички присъстващи.

Богата фолклорна програма събра всички гости заедно на едно голямо хоро, а кметът на Община Благоевград Илко Стоянов откри събитието, като благодари на местните животновъди за идеята им да бъде направена тази организация от общината. „Дойдоха при мен и направиха предложение за това събитие. Още, когато ми го казаха, веднага приех идеята, защото България има нужда да покаже тези трудолюбиви хора. Всички заедно даваме началото на една инициатива, която сигурен съм – ще бъде успешна и ще пребъде и в следващата година. Защото трудът, който се полага, продуктът, който дават тези хора – трябва да бъде забелязан от всички. Без хората това нещо, нямаше да се случи, за това благодаря на всички, които дойдоха днес тук“, каза Илко Стоянов.Вижте още

Радомирското село Долни Раковец посреща гости на Първия фестивал на чесъна

Радомирското село Долни Раковец е домакин на първия фестивал на чесъна. В продължение на два дни местни и гостуващи производители от страната представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите бе представена и богата фолклорна програма.   Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества...

публикувано на 30.09.23 в 18:25

Министър Радев: Тертиториалните планове вече са изпратени

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от 3 часа. След тричасова среща с административното ръководство на държавните..

публикувано на 30.09.23 в 17:31

"Фестивал Индия", който трябваше да се проведе в Петрич, е отменен

Това се случва след призив на Неврокопския митрополит Серафим към обществеността да не посещава събитието, чиято програма, според него, въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на православната вяра и традиции.  Владиката казва в обръщението си, че предлаганите практики и учения в програмата на феста представляват социална заплаха, защото..

публикувано на 30.09.23 в 16:28

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" обмислят как да продължат прoтестите си

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от мини "Открит въгледобив" обмислят как да продължат протестите си, но ще изчакат резултатите от утрешната среща с премиера акад. Николай Денков. Това каза за БНР Йорданка Германова, координатор на КТ "Подкрепа" за региона. Енергетиците и миньорите от Бобов дол прекратиха протеста си в петък вечерта, като..

публикувано на 30.09.23 в 15:23

Мирен протест на миньори и енергетици в Перник

В подкрепа на колегите си от Стара Загора пернишките миньори и енергетици излязоха на мирен протест на републиканския път София - Кюстендил в района на автогарата.  Работещите издигнаха плакати с надписи „Трансформация, а не ликвидация”, „Искаме работа, а не подаяния”, „Не убивайте енергетиката на България”, „Долу зелената мафия”. Те са..

публикувано на 30.09.23 в 13:22

Енергийният министър отива при протестиращите енергетици, премиерът се среща със синдикатите

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес. Разговорите ще се проведат в 13 часа в ТЕЦ „Марица изток 2“. Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на „Мини Марица-изток“. Ще участват също ръководствата на двете дружества...

публикувано на 30.09.23 в 09:34

„100 години „Пирин” /Земен/ - столетен, млад и вечен!” празнуват в Земен

100-годишен юбилей ще чества на 30 септември футболен клуб „Пирин” /Земен /, съобщи Кирил Кирилов, който е сред организаторите на празника. Той е под мотото „100 години „Пирин” /Земен/- столетен, млад и вечен!” и ще започне в 14 часа с мач на ветераните. Един срещу друг ще се изправят ветераните на местния „Пирин” и на „Левски” /София/...

публикувано на 30.09.23 в 08:34