Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Богданов: Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. За 2022 г. стокообменът е рекорден и надхвърля 7.3 млрд. евро. Това е 40% ръст спрямо 2021 г. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на Българо-турски бизнес форум, който се провежда в Банско, с участието на над 250 компании от двете страни.

По време на официалното откриване посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок изтъкна добрите отношения между двете държави особено в сферата на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите.

Министър Богданов подчерта, че турските компании в България вече са над 2200, като интересът им за инвестиции у нас нараства значително. По думите му това се потвърждава и от обявеното преди дни намерение на турска компания, да инвестира нови 50 млн. евро в модернизация и разширение на производството си в Шумен.

Форумът се провежда за втори път и се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара. Акцент на тазгодишния форум са автомобилна индустрия, производство, здравеопазване, строителство, енергетика мебели, IT и аутсорсинг, консултантски и туристически услуги. Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на опит, идеи, експертиза, както и разкриване на нови възможности за партньорства и развитие в страната и региона.


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:

Вижте още

Радомирското село Долни Раковец посреща гости на Първия фестивал на чесъна

Радомирското село Долни Раковец е домакин на първия фестивал на чесъна. В продължение на два дни местни и гостуващи производители от страната представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите бе представена и богата фолклорна програма.   Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества...

публикувано на 30.09.23 в 18:25

Министър Радев: Тертиториалните планове вече са изпратени

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от 3 часа. След тричасова среща с административното ръководство на държавните..

публикувано на 30.09.23 в 17:31

"Фестивал Индия", който трябваше да се проведе в Петрич, е отменен

Това се случва след призив на Неврокопския митрополит Серафим към обществеността да не посещава събитието, чиято програма, според него, въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на православната вяра и традиции.  Владиката казва в обръщението си, че предлаганите практики и учения в програмата на феста представляват социална заплаха, защото..

публикувано на 30.09.23 в 16:28

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" обмислят как да продължат прoтестите си

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от мини "Открит въгледобив" обмислят как да продължат протестите си, но ще изчакат резултатите от утрешната среща с премиера акад. Николай Денков. Това каза за БНР Йорданка Германова, координатор на КТ "Подкрепа" за региона. Енергетиците и миньорите от Бобов дол прекратиха протеста си в петък вечерта, като..

публикувано на 30.09.23 в 15:23

Мирен протест на миньори и енергетици в Перник

В подкрепа на колегите си от Стара Загора пернишките миньори и енергетици излязоха на мирен протест на републиканския път София - Кюстендил в района на автогарата.  Работещите издигнаха плакати с надписи „Трансформация, а не ликвидация”, „Искаме работа, а не подаяния”, „Не убивайте енергетиката на България”, „Долу зелената мафия”. Те са..

публикувано на 30.09.23 в 13:22

Енергийният министър отива при протестиращите енергетици, премиерът се среща със синдикатите

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес. Разговорите ще се проведат в 13 часа в ТЕЦ „Марица изток 2“. Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на „Мини Марица-изток“. Ще участват също ръководствата на двете дружества...

публикувано на 30.09.23 в 09:34

„100 години „Пирин” /Земен/ - столетен, млад и вечен!” празнуват в Земен

100-годишен юбилей ще чества на 30 септември футболен клуб „Пирин” /Земен /, съобщи Кирил Кирилов, който е сред организаторите на празника. Той е под мотото „100 години „Пирин” /Земен/- столетен, млад и вечен!” и ще започне в 14 часа с мач на ветераните. Един срещу друг ще се изправят ветераните на местния „Пирин” и на „Левски” /София/...

публикувано на 30.09.23 в 08:34