Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи парламентарен контрол за 7 министри

Автор:
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще продължи с окончателното обсъждане на промените в закона за държавните резерви и военновременни запаси, с които се предвижда закриване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания“. Днес ще се проведе и първият редовен парламентарен контрол на министри от новоизбраното редовно правителство.

Мотивите в законопроекта, внесен от последното служебно правителство, за ликвидация на Държавната петролна компания, са свързани с направени анализи, които сочат, че съществуването на държавното предприятие е напълно необосновано и участието му на свободния пазар на горивата не налага намеса на държавата. ПП-ДБ и БСП се обявяват в подкрепа на законопроекта, като смятат, че е нецелесъобразно да се вменява на държавата роля да открива и управлява държавни бензиностанции.

От ГЕРБ обаче се противопоставят с аргумента, че Държавната петролна компания е създадена по време на кабинета „Борисов 3“, за да се разбие руският монопол и да се влияе върху цената на горивата в полза на българските граждани, но не е успяла да заработи заради смяната на властта.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, които предвиждат обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст да е обвързано с размера на минималната работна заплата.

В днешния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят седем министри с ресори: регионално развитие, правосъдие, образование, здравеопазване, земеделие, енергетика и младежта и спорта. Здравният министър Христо Хинков ще информира депутатите как се осъществява контрола за продажба на райски газ за непълнолетни, а просветният министър Галин Цоков ще отговаря на въпрос, свързан с ниските резултати от задължителната матура по български език и литература.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК - авария в Благоевград

Поради авария на довеждащ водопровод, уведомяваме жителите на Благоевград, че  до полунощ водоподаването ще бъде нарушено в  следните райони-ж.к. "Орлова чука",ж.к Еленово, ж.к."  Ален мак" ,  ул. " Бадеми" и село Изгрев . Екипите на " ВиК" са на терен и работят по отстраняването на аварията.

публикувано на 04.06.24 в 20:09

Първи КТД за работещите в социалната сфера в община Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев подписа днес първия Колективен трудов договор за работещите в сферата на социалните услуги в Общината. На среща в кметския кабинет подписа си под споразумението положи и представителят на Синдикалната организация на заетите в социалните услуги в Община Благоевград към КНСБ Ива Поповска. Според подписания..

публикувано на 04.06.24 в 16:36

Микробус самокатастрофира на АМ "Струма" край село Бело поле

Микробус самокатастрофира на АМ "Струма" край село Бело поле. Инцидентът стана днес към 15,40 часа. Двама души са транспортирани за извършване на медицински преглед. По първоначална информация няма данни да са тежко пострадали, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград.

публикувано на 04.06.24 в 16:28

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от 1 юли

Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от 1-ви юли, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Най-голямо е увеличението за абонатите на "Електрохолд", които ще плащат с 2,7 на сто повече.

публикувано на 04.06.24 в 14:06

Международно изкачване на връх Руй

Традиционното международно изкачване на най-високия връх в Трънско – Руй, ще се проведе на 22 юни, съобщават от Трънското туристическо дружество. Върхът е висок 1706 метра. Той е граничен, затова е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до Гранична полиция. Ежегодно стотици туристи от България и Сърбия изкачват първенеца на Трънско..

публикувано на 04.06.24 в 12:29

Само с хартиени бюлетини ще гласуват в 105 секции в Пернишко

В 105 избирателни секции в област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини, съобщи председателят на РИК Румяна Петрова.  Изцяло хартиен ще бъде вотът в община Ковачевци, във всички останали общини ще има и секции с машини.  260 са избирателните секции в област Перник. В 155 от тях гласоподавателите ще избират как да гласуват - дали с хартия или с..

публикувано на 04.06.24 в 12:25

295 000 лв. в подкрепа за семейства на новородени в Благоевград

207 100 лева еднократна финансова помощ за 209 новородени през 2023 г. и 2024 г. деца, и 88 000 лева на 22 семейства с репродуктивни проблеми, за 3 от които решенията за отпускане са от 2023 г., изплати община Благоевград. С това са погасени всички забавени през 2023 г. плащания към семействата, общата сума на които е 147 800 лв. „Доволен..

публикувано на 04.06.24 в 11:20