Честит 24 май!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал в Драгичево

Сградата на минната дирекция в Перник ще бъде домакин на изложбата
Снимка: Община Перник

Най-голямото пернишко село Драгичево посреща самодейци от три области в страната. Те ще вземат участие в четвъртото поред издание на фолклорния фестивал „На мегдано у Драгичево”. Фестивалът води началото си от 2017 година. Той няма конкурсен характер и се провежда през една година, каза Иванка Василева- главен експерт в община Перник. „Този фестивал се организира от народно читалище „Пробуда- 1922 г”, от кметството на Драгчево и е с финансовата подкрепа на Община Перник. ПеВ него са заявили участие общо 553 участника от три области- Благоевград, София, Перник, от девет общини. Това са представители на 23 читалища, пет училища, три детски градини, две НПО, клубове –два. Или пък общо са около 35 формации, изключително голям брой индивидуални изпълнители." Най- малките участници във фестивала са децата от детските градини в Драгичево и Рударци, а най- възрастните самодейци на 84- 85 години са от радомирското село Владимир. Домакините от читалището в село Драгичево ще се представят с богата 45- минутна програма, с интерес се очакват изпълненията и на гостите, сред тях сдружение „БрезиЯна” от Брезник, самодейци от Сеславци, от благоевградското село Поленица и др.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Радомир с финансова помощ за абитуриенти

Община Радомир е подпомогнала с по 600 лева петима зрелостници. Финансовата помощ е отпусната с решение на Общинския съвет по списък, подаден от директорите на учебните заведения. Инициативата е традиционна, като целта е за абитуриентските балове да се помогне на абитуриенти сираци или полусираци. Подпомогнатите тази година зрелостници са..

публикувано на 24.05.24 в 10:20

По традиция синоптиците с прогноза за дъжд на 24 май

Днес ще е предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни райони в Югозападна България явленията ще са интензивни и ще има условия за градушки. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 24.05.24 в 07:42

Благоевград отбелязва своя празник на 24 май

Празничната програма по случай 24 май и празника на Благоевград започва пред паметника на светите братя Кирил и Методий в 11:00 ч., където ще се проведе ритуал по полагане на цветя. След 11:15 ч. към площад "Македония" ще се отправят празничните шествия на училищата от община Благоевград, двата лъча тръгват от Националната хуманитарна..

публикувано на 24.05.24 в 07:25

Честваме 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден се отдава почит към светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в официалните чествания днес.  Пред..

публикувано на 24.05.24 в 07:14

Честит 24 май!

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.  Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да..

публикувано на 24.05.24 в 07:00

С изложба в Градската художествена галерия започнаха честванията на 24 май в Благоевград

Живописците Георги Славков, Димка Ставрева и Юлияна Сотирова са отличените автори общата художествена изложба в Градската художествена галерия в Благоевград, посветена на 24 май. Тя включва 66 творби на 45 художници. Наградите са на стойност по 500 лева. Те се присъждат от кмета на община Благоевград. Директорът на галерията Иван Милушев, информира,..

публикувано на 23.05.24 в 19:14

Жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 16:53