🎉 10 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Качулев:

БНР-Радио Благоевград има основен принос за отварянето на нощни аптеки

   Константин Качулев е избран за „Магистър-фармацевт на годината“, а Регионалната фармацевтична колегия  - Благоевград за „Колегия на годината“ за цялостната си активна дейност, в това число и Кръгла маса по проблемите на аптеките. Наградите бяха връчени на форум на Българския фармацевтичен съюз, който се проведе в Боровец.

  Ръководената, два мандата, от Константин Качулев фармацевтична колегия в Пиринско получи номинации от почти всички колегии в страната. Високите оценки  са заради въвеждането на нощни смени в частни аптеки на областния град, които се заплащат от Община Благоевград. Това се случи след сигнали на граждани до Радио Благоевград, на които медията реагира активно и последователно.  Благодарение на активната ѝ намеса бяха осъществени контакти между институциите и беше постигнато съгласие между преговарящите страни.

  В интервю за БНР-Радио Благоевград Константин Качулев подчерта приноса на обществената медия  за въвеждането на заплатените от общината нощни смени на аптеките в областния град. „Искам дебело да подчертая и пред вашата аудитория, че тази награда се дължи и на Радио Благоевград. Част от наградата е и за медията. В разговорите ни с Вас в ефира коментирахме неведнъж за необходимостта Община Благоевград да заплати нощните смени в аптеките и това се случи с вашата огромна помощ. Този проблем беше попаднал в радара на Радио Благоевград и благодарение лично на вашите усилия като журналист, този  проблем стигна до това ниво, в което трябваше да се намери решение. Защото винаги съм подчертавал, че работа на медиите е да водят комуникацията в обществото, което в случая е факт.“


  Константин Качулев посочи, че електронизацията продължава да бъде предизвикателството пред фармацевтите. По думите му  голяма част от фармацевтите, които работят в аптеките, са в напреднала възраст, както и в цялата система на здравеопазването. „Много е сериозно положението, въпреки че има 5 факултета за обучение на фармацевтични кадри. Колегите фармацевти не намират смисъл и мотивация да работят в аптека.  Обещах си като бъдеща дейност, която искам да осъществя – да продължим работата с кмета на Община Благоевград, Илко Стоянов. Разговарях и с проф. Илко Гетов, който в момента е заместник-министър на здравеопазването.  Работата ни трябва да бъде в посока, която дава възможност на фармацевта да е удовлетворен от работата си и да бъде достатъчно добре мотивиран“.


  Магистър-фармацевтът постави акцент върху наредбите, които регулират дейността на аптекарите и ги определи като архаични, несъответстващи на съвременните икономическите процеси и на финансовото състояние на държавата.

  Носителят на приза „Магистър-фармацевт № 1“ в Област Благоевград предвижда Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско и Община Благоевград да бъдат домакини на втора кръгла маса по проблемите на аптеките. Ще бъдат поканени представители на Българския фармацевтичен съюз, Националното сдружение на общините в България, пациентски организации.

Константин Качулев подчерта, че Регионалната фармацевтична колегия - Благоевград ще продължи да работи по темата за разкриване на нощни аптеки и в други общини в страната. „Там, където е възможно, този  работещ модел да бъде приложен. Има и други инициативи на държавно ниво, които ще бъдат обсъдени“. 
Галерия

Вижте още

"Подари време" – нова инициатива и рубрика

    Голяма част от възрастните, настанени в социални заведения, прекарват дните си в изолация и самота. Онова, което най-много им липсва е внимание, пълноценно общуване извън общността и усещането, че си полезен. Всеки от нас може да промени това като отдели от свободното си време. „Подари време“ е името на съвместната благотворителна инициатива..

публикувано на 01.12.23 в 14:57

Национална награда „Вероника Герин“ за Радио Благоевград

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата е по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда за 16-та година, съвместно с посолството на Република Ирландия в България. Голяма..

публикувано на 30.11.23 в 14:27

„Музикална редакция“ и приятели в очакване на 50-годишнината на Радио Благоевград

Прекрасна музика, много настроение, усмивки и споделени истории в предаването „Ефир за приятели“ по повод 50-та годишнина от създаването на Радио Благоевград. Сладкодумният водещ на предаването „Шарения“ Георги Пасков, Даниела Маринова, която с любимите народни песни всяка неделя ни извежда на мегдана, Петя Христова, позната от предаването..

публикувано на 30.11.23 в 10:43

Юбилеен коктейл за бивши и настоящи служители на Радио Благоевград

Бивши и настоящи служители на Радио Благоевград се събраха на стилен коктейл. Поводът бе 50-годишният юбилей на Радиото на Югозапада. Директорът Рина Далева вдигна тост и поздрави всички присъстващи с добре дошли. “Много се вълнувам и се радвам да се видя с лица, някои от които не сме се виждали от много години. Благодаря на колегите и на..

публикувано на 24.11.23 в 18:51

На концерт с Биг Бенд и Радио Благоевград

Концерт под надслов ,,Вечер на баладата“ събра десетки любители на жанра в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. С музикалната проява се отбелязаха две годишнини – 50 години Радио Благоевград и 30 години Биг Бенд Благоевград. На сцената се изявиха талантливи ученици от НХГ ''Св. св. Кирил и Методий", музикално училище..

публикувано на 23.11.23 в 18:59

Художници обагриха с цвят Арт салона на Радио Благоевград

Арт салонът на Радио Благоевград ни пренася в един цветен и красив свят, сътворен от художниците от Градската художествена галерия. Във фоайето днес бе открита изложба с картини от фонда на галерията, чиято идея е да бъде показано изкуството на творците  по повод 50-годишния юбилей на Радио Благоевград. Такава е и идеята на инициативата на..

публикувано на 23.11.23 в 18:25

Литературен клуб „Порив“ с комплимент към 50-годишния юбилей на Радио Благоевград

Представителите на най-младия литературен клуб в Благоевград – „Порив“ изненадаха Радио Благоевград със съвместна творба, посветена на 50-годишнината. ЕленаТерзийска, Яна Василева-Цури, Спасимир Тренчев, Надя Бойчева, Вилислав Балев и Петя Смиленова гостуваха в студиото на Радио Благоевград, прочетоха свои произведения, стоплиха ефира с ведро..

публикувано на 23.11.23 в 10:21