Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда на първо четене Бюджет 2023

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание ще обсъди на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година. Той предвижда 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, инфлация в границите на 8,7 % и запазени социални плащания.

В държавния бюджет за 2023 година, внесен от Министерския съвет, е заложен дефицит от 3 процента на начислена основа, което е 4,5 милиарда лева недостиг в хазната. Не е предвидено второ увеличение на минималната заплата за страната и тя остава на нивата от 1 януари - 780 лева.

Бюджетът определя нов размер на линията на бедност от 504 лева и запазва социалните плащания на нивата от миналата година. Държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества.

Предвижда се и допълнително увеличение на приходите в бюджета с над 3,5 милиарда лева, така че приходната част да достигне до над 69 милиарда лева – основно от повишаване на събираемостта от НАП и Агенция „Митници“.

В законопроекта за държавния бюджет е заложено учителските заплати да са 125% от средната работна заплата, предвидени са и средства за заплатите на асистентите в университетите. С ниската ставка от 9 на сто до края на годината остават туристическите и ресторантьорските услуги, книгите и бебешките стоки и ползването на спортни съоръжения. Хлябът остава с нулево ДДС. Единствено данъчната ставка за природния газ се възстановява на 20%.

В седмичната програма на Народното събрание като точка първа за четвъртък са проекти за решения за избор на ръководства на постоянните комисии. От началото на 49-ото Народно събрание постоянните комисии, с изключение на правната, работят като се председателстват от председателите, които са били от предходния парламент. До решението се стигна след като не се постигна консенсус за определяне на ръководствата в комисиите. В програмата е и проект на решение, с което от ДПС предлагат депутатът Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията по правни въпроси като се освобождава Гюнер Ахмед.

В програмата на парламента е първо четене на четири отделни законопроекта за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата. Основните промени целят завишен контрол на пътя и увеличаване на събираемостта от глоби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Благоевград Методи Байкушев: Дългогодишният проблем на кръстовището при I Учебен Корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград вече е решен

Монтиран е изцяло нов контролер на светофара. До момента той работеше с програматор, който не отговаряше на законовите изисквания. Жълтите светлини се засичаха, а това от своя страна създаваше предпоставки за пътно-транспортни произшествия с автомобили и пешеходци. Имаидея за изграждане на кръгово кръстовище при ЮЗУ. Ако експертите потвърдят, че то е..

публикувано на 11.05.24 в 19:29

Полицията установи 36 водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 12 - под въздействие на наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 36 души, седнали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат междинните резултати от специализираната полицейска операция за спазване Закона за движение по пътищата, публикувани на интернет страницата на МВР. Осемнайсет от шофьорите са били с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила, 18 - с над 1,2, петима..

публикувано на 11.05.24 в 18:07

Красив старт на първокласната фермерска среща дадоха самодейците на Разлог

Започна най-голямото събитие в сектора, което се провежда в Разлог.  Изложението ще покаже постиженията в областта на животновъдството.  Акцентът на мащабната среща е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. Над 100 фермери ще покажат най-елитните си животни. Посетителите ще могат да..

публикувано на 11.05.24 в 15:01

95 години Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ Банско

С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище „Св.Паисий Хилендарски“ Банско отбелязаха 95 години от построяването на училището. Чрез техния авторски спектакъл „Големия свят на малкия принц“ те предадоха емоциите си от пътуването на децата в света на знанието и научаването на житейските уроци, водени вещо и с любов от учителите...

публикувано на 11.05.24 в 14:23

"Занаят фест" в Благоевград

Официалното откриване на "Занаят фест“ ще се състои днес от 12.00 часа в Благоевград.  Всеки, който желае може да разгледа шатрите на площад "Македония“, където в следващите два дни работилниците на майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор. Ще бъдат показани демонстрации на различни занаяти, сред които пчеларство,..

публикувано на 11.05.24 в 10:51

Ретро парад в Благоевград

Колекционери от цяла България, от Сърбия, Македония и Гърция ще се включат днес в 21 –то  изложение на ретро автомобили в Благоевград. Локацията и тази година е площад „Георги Измирлиев“. С лед официалното откриване в 11.30 часа ще бъде направена демонстративна обиколка на града и ретро парадът ще се отправи към следващите дестинации – Симитли и..

публикувано на 11.05.24 в 10:28

Планинско бягане „Трън Ултра Рън”

480 бегачи са заявили участие в третото издание на състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън”. Стартът ще бъде даден тази сутрин /11 май/ в село Велиново.  Четири са дистанциите, на които ще бягат участниците. Най- кратката е „Бягане до върха”и е 8 км, а най дългата е „Десет върха ултра”и е 54 км. Останалите две дистанции са „През двата върха”-..

публикувано на 11.05.24 в 07:39