Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощна спасителна акция под връх Синаница в Пирин

Снимка: БТА

Тежка нощна спасителна акция проведоха под връх Синаница в Пирин 11 планински спасители от отряда в Сандански и 7 от отряда в Благоевград. Сигнал за пострадал възрастен турист е получен вчера вечерта около 18 часа. Групата спасители е пристигнала при пострадалия около 23 часа. Това каза за Радио Благоевград началникът на ПСС – Благоевград Георги Ботев: „Изключително тежка акция, много труден терен. Възрастен турист се беше подхлъзнал по един улей и се беше търкалял до долу, с много тежки травми, в много, много труден район. Когато пристигнахме при него вече валеше дъжд, имаше буря и след това цяла нощ го транспортирахме, до сутринта, до хижа „Загаза“ и го предадохме на линейката на Спешното. Много тежка акция, цяла нощ имаше светкавици. Минали сме 1000 метра денивелация с дължина 6 км за 2 часа с цялото оборудване, за да изпреварим дъжда и бурята, но те ни хванаха“, разказа началникът на ПСС - Благоевград. Заради трудния терен и хлъзгавия участък двама от спасителите са получили леки травми.

През последните дни, заради горещините, има много туристи в планината, каза още Георги Ботев и ги призова за тръгват добре подготвени и да следят метеорологичните прогнози.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трима благоевградски автори със съвместна изложба

На 10 май (петък) тримата благоевградски автори Юлия Манасиева, Александър Манасиев и Антони Стоилов ще представят съвместната си изложба керамика. Официалното откриване е от 18 часа в галерия на ул. "Райко Даскалов" 6 в Благоевград. Експозицията включва около шейсет керамични пана, както и съдове. Художникът Александър Манасиев е автор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:49

Село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод

Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век . Модерна безизкопна технология беше използвана при подмяната на част от главния водопровод на село Зелен дол. Решението за прилагането на такъв подход беше взето от ръководството на „Водоснабдяване и канализация“..

публикувано на 02.05.24 в 09:42

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°.

публикувано на 02.05.24 в 08:41
Димитър Главчев

Служебният премиер разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Служебният министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра..

публикувано на 01.05.24 в 17:18

Кюстендилски художник пренесе ателието си в галерията на Майстора

В салон ателие в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" представя изкуството си и начина му на създаване кюстендилският художник Румен Саздов. Той е разделил част от пространството в една от залите на галерията, превръщайки я в свое ателие, а в останалата е изложил 91 свои произведения. Изложбата, която представя Саздов, носи името..

публикувано на 01.05.24 в 16:21

Конкурсът „Червен, червен Великден” се проведе в село Извор

Четиринадесет великденски трапези си оспорваха първото място в конкурса „Червен, червен Великден”, който се проведе днес в радомирското село Извор.  Представители на читалища от областите Перник и Кюстендил,на социални заведения в Радомирско и на училището в село Извор подредиха и представиха пред публика и жури характерни за Великден ястия...

публикувано на 01.05.24 в 15:46

Музейните експозиции в Кюстендил отворени и през почовните дни

Експозициите на Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов“ в Кюстендил ще бъдат отворени през почивните дни.  Археологическата и нумизматична експозиция в зала "Асклепий" ще работи на 1, 2, 3, 4 и 6 май от 9.30 до 18.00 часа. Тя включва експонати от целия кюстендилски регион. Представените материали и техният широк хронологически..

публикувано на 01.05.24 в 14:48