Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград модернизира системата за видеонаблюдение

Община Благоевград разширява и модернизира системата за видеонаблюдение, като в обхвата ѝ ще се включат и повечето малки населени места. Новият софтуер ще позволи да се анализират данните от конкретни ситуации и да се предвиди степента на риска за здравето и живота на хората, както и да се предотвратят вандалските прояви, превърнали се в сериозен рецидив в общината. 

След направен сериозен анализ на системата за видеонаблюдение, нейната ефективност и обхват, както и необходимостта да бъдат подменени някои от камерите, Благоевград ще инвестира в модернизация на системата и ще разшири обхвата ѝ. Пряко отговорен към този процес е секретарят на общината Дейвид Арабаджиев. 

Надграждането на системата за видеонаблюдение в Благоевград изисква модерен софтуер, който анализира ситуацията, заснета на камерите. Към момента системата разполага с 300 крайни устройства за наблюдение и видеозапис. 

Освен за вандалски прояви, рискови ситуации за живота и здравето на хората, бързата обработка на данни в мониторинговия център е предотвратила и бедствени ситуации, споделя Арабаджиев. 

Средствата за разширение и модернизиране на системата за видеонаблюдение и анализ на информацията са осигурени от бюджета на община Благоевград и обществената поръчка вече е в ход. Очакванията са до два месеца да стартират и дейностите, като в селата трябва да се решат и комуникационни проблеми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работна среща за предотвратяване на пожари в ЮЗДП

В ЮЗДП се проведе  проверка за готовността за предотвратяване на пожари в горските територии през 2024 г.  В работната среща, освен експерти от предприятието, участваха представители на Изпълнителната дирекция по горите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София,..

публикувано на 23.05.24 в 13:58

Обявиха победителите от литературния конкурс "Биньо Иванов"

Организационният комитет на националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" - Кюстендил обяви резултатите от неговото осемнадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с над 500 стихотворения. Първа награда е присъдена на Светлана Йонкова от София, за стихотворението "Безсмъртници", втората награда е..

публикувано на 23.05.24 в 12:48

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани се поклониха  и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14

Двойно скачат таксите за ползване на училищните салони в Перник

Двойно скачат таксите за ползване от външни лица на физкултурните салони в общинските училища в община Перник. Решение за това бе взето на днешното заседание на местния ОбС. Увеличението на таксите е част от направените изменения и допълнения към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Предложение за промяната е..

публикувано на 23.05.24 в 11:58

Разследват смъртта на мъж в село Влахи

Под ръководството на Окръжната прокуратура Благоевград се извършва разследване за установяване на причините за смъртта на 33-годишния А.Ч. Пострадалият е намерен ранната утрин вчера в приземен етаж на двуетажна масивна постройка в махала на с. Влахи, община Кресна. Открит е от работодателя си мъртъв, с тежко нараняване в областта на главата. По..

публикувано на 23.05.24 в 11:39

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този случай не се..

публикувано на 23.05.24 в 11:10

3-дневен парад на красотата и младостта в Благоевград

Абитуриенти от 10 училища в областния център ще преминат като истински звезди по червения килим и под специална цветна арка пред Община Благоевград на 24, 25, 26 май. Традиционно зрелостниците ще отброяват от 1 до 12, пременени в стилни и оригинални облекла. Абитуриентите от Випуск 2024 в Благоевград са 760. Началото на дефилетата ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 10:29