Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваучерите за храна стават електронни

Автор:
Снимка: БГНЕС

От 1 януари хартиените ваучери за храна ставателектронни.

Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно както ваучерите на хартия, така тези на електронен носител.

"Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това, все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат все повече мобилните и безконтактните разплащания", коментира пред БНР Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

"Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната държава в ЕС, в която това се случва."

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена изцяло, защото в търговските обекти не се връща ресто. 

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми - за кафе, закуска, така и за по-големи суми, но няма да трябва да използвате кръгла сума, както беше досега. Както и досега, от ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой и да се връща ресто на касата."

В България системата съществува от около 20 години и е строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота за ваучерите за храна, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

"По принцип увеличението зависи както от възможностите на работодателите, така и от държавния бюджет, именно заради тази квота. Постепенно в последните години тази сума нарасна значително. Спрямо покупателната способност на потребителите и растящата все още инфлация при храните - може би може да се очаква в следващите години тази сумата от 200 лева за индивидуален потребител да се промени, да нарасне."

Ваучерите ще могат да се използват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни продукти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО

Министър-председателят Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерския съвет двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе среща в разширен формат с участието на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил..

публикувано на 26.05.24 в 16:17

Изложба на известния художник Георги Лазов се открива днес в Дупница

 Събитието е част от Майските празници на културата и е озаглавено “Радостта в очите на хората”. Организатори са Община Дупница и Историческият музей. Експозицията е подредена в Общинската художествена галерия и е посветена на 120 години от рождението на Георги Лазов. Тя включва 47 картини, масла и акварели. 16 от тях са от фонда на галерията, а..

публикувано на 26.05.24 в 09:26

Промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград

 Във връзка с очаквания  интензивен трафик от Гърция към България,   във времето от 11 до 21 часа днес  се въвежда промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград , съобщават от Агенция „ Пътна инфраструктура“. Камионите над 12 тона няма да  могат да пътуват в посока ГКПП „ Кулата“, а в  посока София ще могат да се движат само в..

публикувано на 26.05.24 в 07:01

Слънчева неделя

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от западната половина на страната ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали и прегърми. Вятърът от изток-североизток временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25° градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 26.05.24 в 06:58

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха съответствието на машините за гласуване на изборите на 9 юни. Необходимите документи са изпратени в Централната избирателна комисия.  Генериран е и хеш кодът, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на..

публикувано на 25.05.24 в 19:47

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен на..

публикувано на 25.05.24 в 14:29

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Министерството на електронното управление приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни, съобщи ресорният министър Валентин Мундров. Той увери, че докладът на експертите е положителен и не се очакват никакви технически проблеми по време на вота. Днес ЦИК започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се..

публикувано на 25.05.24 в 11:14