🎉 10 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват изложба в памет на Недко Каблешков

Двадесет и петото издание на традиционната изложба "Приятели" се открива днес, от 18:00 ч., в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил. Тя е посветена на паметта на Недко Каблешков и е последната обща изява на "Приятелите".

Художниците Недко Каблешков, Ценка Бакърджиева, Иван Пенев, Георги Велинов – Гопи и Матей Матеев наричат изложбата "Приятели" не само за да представят себе си, а за да създават общност, която да расте и да остане след тях. Изложбата, утвърдила се през годините като традиция, показва умението на петимата автори да изразят чувствата и мислите, вдъхновили ги да творят.

Недко Каблешков е знакова фигура на творческата интелигенция в града. Той е човекът, благодарение на когото съществува най-голямата колекция от произведения на  българския художник Владимир Димитров - Майстора, плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна дейност. Недко Каблешков почина през март тази година, на 90 години.

В графичната зала на галерията тази вечер ще бъде представена и самостоятелната изложба на Иван Пенев – "Мозайка - стъкло“. Кюстендилският автор е завършил Художествената академия, специалност "Декоративно-монументална живопис". Работил е като реставратор, дългогодишен уредник и главен  уредник в кюстендилската галерия. Откриването на изложбата също е от 18:00 часа.