🎂 2 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Геройските събития от 1913 година оживяват в парк „Бачиново“

Мащабна възстановка, посветена на 110 години от геройската защита на град Горна Джумая от настъпващата гръцка армия по време на Кресненската операция, ще се проведе на 8-и октомври от 11:00 часа в парк „Бачиново“ в Благоевград.
 Над 100 души от цяла България от дружества „Традиция“  и участници от Сдружение „14 пехотен Македонски полк“ ще направят военно-историческата реконструкция на събитията от 1913 година.
„За пета поредна година организираме такива исторически възстановки. Всяка година те са под различна тематика, свързани с различни исторически теми. Тази година тя е 110 годишнината от отблъскването на гръцкото нападение на подстъпите на град Горна Джумая през 1913 година. А тогава България е била в Междусъюзническата война. Изключително тежка е ситуацията за нашия народ и нашата държава по това време", каза д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград.Вижте още

В Перник: Родители алармират, че децата им са тормозени

Родители на първокласници от Седмо основно училище в Перник алармират в социалната мрежа, че децата са им подложени на ежедневен тормоз от тяхна съученичка. Момичето се държало агресивно спрямо учениците и учителите, крещяло в час, посягало на съучениците си, имало склонност и към самонараняване. Подавани са жалби до различни..

публикувано на 08.12.23 в 16:29

Изложбата "По пътя" беше представена в Кюстендил

Изложба живопис "По пътя" на художника Георги Андонов беше открита в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил. Творецът показва общо 49 свои произведения, предимно в голям формат. Георги Андонов е роден 1955 г. в Кюстендил. Работи в областта на живописта и иконографията. Участва активно в художествения живот в България,..

публикувано на 08.12.23 в 15:50

Общинските съветници със заплата 1300 лв., както досега

Общинските съветници в Благоевград ще получават месечно възнаграждение в размер на 1 300 лева. Това стана ясно от пресконференцията на председателя на местния парламент Радослав Тасков и председателя на временната комисия по изготвянето на Правилника за дейността на Общинския съвет Антоанета Богданова.   На второто заседание на временната..

публикувано на 08.12.23 в 15:25

Омбудсманът с приемна за гражданите в Благоевград

Екип на омбудсмана Диана Ковачева, воден от заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, организират приемна за гражданите от Благоевград и региона.  Тя ще се проведе на 13 декември 2023 г. (сряда) от 11.00 ч. в конферентната зала на Областната администрация. Телефони за предварително записване за консултации в приемната: 0879 596 358; 02/ 81 06..

публикувано на 08.12.23 в 14:23

Насрочиха ново заседание по делото "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил насрочи разпоредително заседание по делото, известно като  "Дупнишка популярна каса". То е насрочено за 10 януари от 10:00 часа. Делото е образувано в Кюстендилския окръжен съд въз основа на обвинителен акт на Пловдивска окръжна прокуратура, с който срещу подсъдимата Ивона Близнакова са повдигнати и предявени обвинения за..

публикувано на 08.12.23 в 13:48

Празник на радомирската кавърма

Празник на радомирската кавърма ще предхожда запалването на светлинките на коледната елха в Радомир. Един от най-колоритните готвачи у нас, Ути Бъчваров ще гостува в града с най-големия тиган в България, за да приготви за първи път над 800 порции кавърма. Кулинарното шоу ще започне в 12 часа на 9 декември.  Заедно с това майсторите от Радомирско се..

публикувано на 08.12.23 в 13:19

Разлог грейна с магията на коледна светлина

Вчера малки и пораснали деца посрещнаха на централен площад “Преображение” Дядо Коледа, Снежанка и Снежко, за да запалят заедно коледните светлини на Разлог. По време на приказно веселие - с много танци, песни и игри, обратното броене до запалване на коледните светлини постави кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, който пожела на..

публикувано на 08.12.23 в 11:17