Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Броят на фирмите в несъстоятелност намалява

Автор:
Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в България са 9829, а обявените в несъстоятелност - 829, показват данни на Националния статистически институт.

В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните намалява с 6.5%, а този на банкрутиралите - с 25,8%.

Спрямо второто тримесечие на тази година новорегистрираните правни единици са намалели с 10,8%, а тези обявили несъстоятелност - с 15,8%.

От всички новорегистрирани фирми през третото тримесечие на 2023 година, най-много са в сектора "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - цели 88,1%, като най-голям брой при обявените в несъстоятелност отново е в сектора "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 77,1%.

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 09:07

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

обновено на 10.05.24 в 07:19

В Благоевград разясняват безопасните условия на труд

Конференция, посветена на безопасността и здравето при работа, ще се състои днес от 11:00 часа в сградата на Община Благоевград. Повод за конференцията е проведената в началото на месец февруари информационна кампания, по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на..

публикувано на 10.05.24 в 07:15

Облачно, с валежи в Южна България

Днес облачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността.  Максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса.

публикувано на 10.05.24 в 07:09

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник. Д-р Александър Александров, който бе и депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание отново атакува парламента, този път от регистрираната от бившия главен прокурор Иван Гешев коалиция.  В периода 2015-2017 година д-р Александров бе областен управител на Перник, а след това и депутат в..

публикувано на 09.05.24 в 15:58

Новият областен управител на Благоевград Георги Динев официално встъпи в длъжност

Със свое решение Министерският съвет назначи  новия областен управител на Благоевград Георги Динев. Досегашният губернатор Мария Димова предаде символично властта на Динев на церемония в областната администрация.   „Като свой и на цялата Областна администрация основен приоритет ще поставя провеждането на честни и свободни избори“ – каза..

публикувано на 09.05.24 в 15:47