Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ВВС в съвместна тренировка с американските си колеги

Автор:

Военновъздушните сили на България ще участват в съвместна тренировка с Военновъздушните сили на САЩ в рамките на дейностите на НАТО за повишена бдителност. По време на тренировката изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" ще изпълняват задачи по ескортиране на  военни въздухоплавателни средства и осигуряване на прикритие и безопасно въздушно пространство за действие на сили и средства от Bomber Task Force 24-1.

Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана чрез участие в съвместни операции и учения с партньори и съюзници.

Тренировката дава възможност да се надгражда подготовката на българските пилоти и ще потвърди готовността на българските Военновъздушни сили да противодействат на всякакви военни заплахи и да допринасят за гарантиране на сигурността и стабилността в региона в рамките на колективната отбрана. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Град Гоце Делев почете патрона си

121 години от гибелта на патрона на града отбеляза днес обществеността на Гоце Делчев.  На централния площад, носещ името на Гоце, бяха положени цветя в знак на почит и признателност към неговия живот и дело.  В церемонията участва ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, представители на политически..

публикувано на 04.05.24 в 13:39

Благоевград се поклони пред делото на Гоце Делчев

С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и цветя отбелязаха днес в Благоевград 121-а годишнината от гибелта на Гоце Делчев.  Организатори на събитието бяха Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, РК Традиция „Георги Измирлиев Македончето“, Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк и Военно формирование 26400...

публикувано на 04.05.24 в 13:19

121 години от смъртта на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи 121 години от смъртта на Гоце Делчев.  Церемонията ще се състои от 11.30 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.  От 11.00 часа от Съдебната палата ще тръгне шествие, което ще премине по централната пешеходна улица на Благоевград. В град Гоце..

публикувано на 04.05.24 в 09:13

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават..

публикувано на 04.05.24 в 08:32

Облаци на Велика събота

Днес ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони. Вечерта от север валежите ще започне да спира.  Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се повишат слабо и максималните ще бъдат между 15° и 20°, около Дунав - малко..

публикувано на 04.05.24 в 08:20

Светещ кръст над Кюстендил за Разпети петък

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в..

публикувано на 03.05.24 в 15:11

Катастрофа затруднява движението в района на Черна Места

Движението по пътя Юндола – Разлог в района на Черна Места се осъществява двупосочно в една лента поради пътен инцидент, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.05.24 в 13:19