Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ пуска в обращение монета „Цар Михаил III Шишман“

Автор:

От 20 ноември 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Михаил III Шишман“ от серията „Средновековни български владетели“.

Цената на монетата при пускане в обращение е 144 (сто четиридесет и четири) лева. 

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. 

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години. До края на работния ден на 20 ноември 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Демонстрация на оръжия в Благоевград

С уроци по родолюбие ученици от благоевградски училища се върнаха назад във времето и се докоснаха до факти, облекла и оръжие от Априлското въстание. В инициативата, организирана от РК „Традиция“, Регионален исторически музей – Благоевград с подкрепата на Община Благоевград, се включиха възпитаници на 9 учебни заведения от I до X клас. Целта бе да се..

публикувано на 02.05.24 в 11:38

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото пленарно..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Трима благоевградски автори със съвместна изложба

На 10 май (петък) тримата благоевградски автори Юлия Манасиева, Александър Манасиев и Антони Стоилов ще представят съвместната си изложба керамика. Официалното откриване е от 18 часа в галерия на ул. "Райко Даскалов" 6 в Благоевград. Експозицията включва около шейсет керамични пана, както и съдове. Художникът Александър Манасиев е автор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:49

Село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод

Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век . Модерна безизкопна технология беше използвана при подмяната на част от главния водопровод на село Зелен дол. Решението за прилагането на такъв подход беше взето от ръководството на „Водоснабдяване и канализация“..

публикувано на 02.05.24 в 09:42

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°.

публикувано на 02.05.24 в 08:41
Димитър Главчев

Служебният премиер разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Служебният министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра..

публикувано на 01.05.24 в 17:18

Кюстендилски художник пренесе ателието си в галерията на Майстора

В салон ателие в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" представя изкуството си и начина му на създаване кюстендилският художник Румен Саздов. Той е разделил част от пространството в една от залите на галерията, превръщайки я в свое ателие, а в останалата е изложил 91 свои произведения. Изложбата, която представя Саздов, носи името..

публикувано на 01.05.24 в 16:21