Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 хиляди лева преразход за културния календар на Община Разлог

Преразход от близо 120 хиляди лева за културния календар отчитат от Община Разлог. Данните бяха оповестени на официалната фейсбук страница на общината. В съобщението се посочва, че при гласуван бюджет от 450 хиляди лева, към края на октомври има преразход от близо 119 000 лева, а справка за състоялите се културни събития показва, че почти 130 000 от изразходваните средства са за концерти на чуждестранни изпълнители през октомври на стадиона в града.

Според кмета на община Разлог Красимир Герчев, цитиран в съобщението, тези числа показват несъобразено и непланирано използване на средства от празничния календар, а ситуацията поставя под риск организирането и провеждането на дългоочаквани събития от жителите и гостите на града, сред които тържественото запалване на коледните светлини, церемонията по награждаване на „Спортист на годината“, коледни работилници и творчески конкурси, концерти и празнични събития, включително и кукерският фестивал „Старчевата“. 

Предстои кметът на Разлог да внесе докладна до Общинския съвет за вземане на решение за финансово обезпечаване на културния календар, посочват още от Община Разлог. 

Радио Благоевград потърси за коментар бившия зам.-кмет на Разлог Иван Гюров. Той заяви, че с темата се спекулира и още: "Аз ще ви кажа, че към датата на встъпване в  длъжност на инженер Красимир Герчев в банковата сметка на общината имаше 3 млн. и 900 хил. лева и има 800 000, които очакваме да бъдат  възстановени до края на ноември от МРРБ и от държавния бюджет. Освен всичко това имаме за възстановяване до края на годината и ДДС  в размер на около 400 хил. лева. Реално наличните пари по банковата сметка на община Разлог са 5 милиона и половина. Сега се спекулира с проблема, че няма пари за „Старчевата“ на Разлог -  това е новогодишният карнавал,  а реално необходимите средства за този карнавал всяка година са в размер на 20 хил. лева. При 5 млн. 800 хил. лева бюджет налични пари по банковите сметки не миля, че 20 хил. лева са  невъзможни за плащане. Едно е сигурно, не е изразходван нито 1 лев  повече, отколкото са приходите и колкото има наличен бюджет на общината“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отчитат ръст на заразните болести в Перник

Ръст на заразните заболявания отчитат в област Перник. Регистрираните през изминалата седмица случаи са 28 срещу 5 за предходния 7-дневен период.  Два случая на хепатит Б и три на хепатит С са регистрирани в региона в периода от 13 до 19 май, като случаите са лабораторно потвърдени. Пет деца във възрастовата група от 5 до 19 години са с коклюш. Със..

публикувано на 21.05.24 в 19:51

Кооперативен пазар в Благоевград - от понеделник до събота

В подкрепа на производители и търговци, Община Благоевград и „Пазари“ ЕООД дават възможност за предлагане на продукция на открития пазар шест дни в седмицата. Търговци и производители могат да предлагат своята продукция всяка седмица от понеделник до събота на открития пазар в Благоевград. Целта е да бъде оказана подкрепа на продавачите, както и да..

публикувано на 21.05.24 в 17:22

Дават възможност за предлагане на продукция на пазара в Благоевград шест дни в седмицата

Търговци и производители могат да предлагат своята продукция всяка седмица от понеделник до събота на открития пазар в Благоевград. От една страна целта е да бъде оказана подкрепа на продавачите, а от друга да се разширят възможностите за достъп до пресни, здравословни и местни продукти. За да бъде наета търговска маса, е достатъчно желаещите да..

публикувано на 21.05.24 в 17:06

Благоевградското село Изгрев на протест на 3 юни заради сметището

Благоевградското село Изгрев се готви за протест на 3 юни. Недоволството на хората е заради сметището, което от дълги години тормози жителите на населеното място. „Във всички търговски обекти се събираха подписи, които вече са над 250“, обяви кметът на селото Йордан Китанов. Днес той е разговарял и с кмета Методи Байкушев, който го уверил, че..

публикувано на 21.05.24 в 15:14

НП „Рила“ и ЮЗУ „Н. Рилски“ партньори в Европейския ден на „Натура 2 000“

32 години от създаването на мрежата от защитени територии „Натура 2 000“ в Европейския съюз, отбелязват с редица инициативи еколозите от Национален парк „Рила“.  В събитията се включиха днес и партньорите им от Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Целта е да се задълбочат политиките, свързани с опазването на биологичното..

публикувано на 21.05.24 в 13:41

Празнично шествие за 24 май в Гоце Делчев

24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура ще бъде отбелязан тържествено в гр. Гоце Делчев. По повод най-българския празник, Община Гоце Делчев и учебните заведения в града организират традиционно празнично шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от площад „Гоце Делчев”. То ще премине през улица „Търговска” и ще..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия в Косово

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи за поредна мисия в Косово.  Тържествената церемония се състоя на площад "Георги Измирлиев" в областния център. В тържествения ритуал на площад „Георги Измирлиев“ се включиха военнослужещите, които ще отпътуват за Косово. Официалната церемония се проведе в присъствието на началникa на отбраната..

публикувано на 21.05.24 в 13:24