Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГД „Гранична полиция“ не задържа документи на граждани за неплатени глоби от пътни нарушения

гранична полиция
Снимка: гранична полиция

Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи информира, че след извършени констатации за изключително много  невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост  на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата.  

Категорично опровергаваме медийни публикации, в които се казва, че личните документи на граждани са били задържани от „Гранична полиция“, докато не заплатят глобите си от пътни нарушения. Напомняме, че след връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. 

Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага. С цел облекчаване на пътния трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:

Вижте още

Честита Баба Марта!

На 1 март празнуваме  Баба Марта  - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. Днес окичваме близките и приятелите си с мартеници за здраве. Белият конец е символ на невинност и чистота, а червеният - на здраве, жизненост и любов. На мартениците се приписва и магическата сила да предпазват от болести и уроки...

публикувано на 01.03.24 в 07:00

Облачно с превалявания

   На 1 март над страната ще преобладава облачно време. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1800 m - от сняг. В повечето райони валежите ще са слаби, само в крайните югозападни - ще са по-значителни по количество. Ще духа слаб  вятър от югоизток. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5°..

публикувано на 01.03.24 в 05:29

Ученици разговаряха с роботи

Ученици и учители от ПМГ „Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил представиха открит урок „Разговори с роботи“ по програмата „Умения за иновации“. По време на него учениците от 7-ми клас демонстрираха умения за разработване на чатбот, подпомагащ изучаването на граматиката на българския език. В рамките на проектно базирания урок, обхващащ предметите..

публикувано на 29.02.24 в 19:12

Овладян е горският пожар в землището на Сатовча

Над 95 декара държавни и общински гори, както и самозалесили се земеделски земи, обхвана горски пожар в землището на Сатовча. Часове наред продължи борбата с огнената стихия, като имаше реална опасност тя да стигне и до населеното място.  Сигналът за пожара е подаден около обяд от служител на пожарната в Сатовча. Незабавно е направена организация в..

публикувано на 29.02.24 в 18:43

Въздушната помощ влиза в стандарта по Спешна медицина

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер. С предложените промени в стандарта се прецизират медицинските показания, при които ще се осигурява транспорт по въздуха за пациенти в спешно състояние. Разписани са..

публикувано на 29.02.24 в 16:23

Нов плувен басейн отваря врати в Перник

Закрит плувен басейн отваря врати в Перник на 1 март, съобщиха от общината. Съоръжението се намира в новоизградения учебен корпус на Основно училище „Св. Иван Рилски“ и Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ и ще работи всеки ден от 08:30 ч. до 20:00 ч. по установен график. Учениците на двете училища ще могат да ползват закрития плувен..

публикувано на 29.02.24 в 14:36

Голям пожар край Сатовча

Служители от трите горскостопански участъка на „ДЛС Дикчан“ участват в гасенето на пожар в землището на Сатовча, местността Вълнев рид. Първоначално огънят обхваща самозалесила се иглолистна растителност, както и залесена горска територия с бреза.  В последствие пожарът навлиза и в иглолистна гора. В акцията по ограничаване на огъня се включват..

публикувано на 29.02.24 в 14:26