Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на света Варвара

Автор:

Днес (4 декември) е църковният празник на света великомъченица Варвара, покровителка на починалите от внезапна смърт.

Паметта ѝ се почита и от православието, и от католицизма.

Според библейския разказ Варвара е родена в края на III век. Била бичувана от баща си и осъдена на смърт, заради това, че приема християнската вяра въпреки семейното ѝ езическо възпитание.


Вижте още

Ограничават движението при Мало Бучино в неделя и понеделник

На 25-и и 26-и февруари в участъка от АМ „Струма“ в посока Кулата от изхода на София - при км 0 до 10-и км, след Мало Бучино ще се полага пътна маркировка. Трафикът ще се осъществява в активната и изпреварващата лента. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват правилата за движение..

публикувано на 23.02.24 в 18:42

Обвиниха мъж и жена в разврат с малолетна

Районната прокуратура в Кюстендил внесе за разглеждане в съда обвинителен акт, за разврат спрямо малолетно момиче, срещу 54 годишен мъж и жена на 43 години. Сигналът за случилото се е подаден от самото дете, казаха от Районната прокуратура в Кюстендил. Обвиняемата сама е отглеждала дъщеря си, родена през 2007 г. През 2016 г. в интернет-сайт тя се..

публикувано на 23.02.24 в 16:10

Община Перник обяви нова обществена поръчка

Община Перник е обявила обществена поръчка за изграждането на физкултурен салон в Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”. Сградата на учебното заведение е построена през 1924 година. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение, поради което е необходимо проектът да се съгласува с Министерството на културата...

публикувано на 23.02.24 в 15:57

Кметът на Кюстендил с отчет за първите сто дни от управлението си

Отчет за първите сто дни от управлението си направи днес кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. В изложението си кметът изтъкна намалението на данъците за автомобили от категория Евро 1 и Евро 2 и припомни, че в Кюстендил са привлечени 50 млн. лв., които са записани в държавния бюджет и предстои усвояването им. Атанасов посочи, че в момента се работи и..

публикувано на 23.02.24 в 15:01

Общината в Кюстендил ще модернизира уличното осветление

Общината в Кюстендил ще кандидатства с проектно предложение по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“.  Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системата за осветление. Проектното предложение предвижда инвестицията да обхване Кюстендил и близките села..

публикувано на 23.02.24 в 14:46

Кметове от Кюстендилско недоволни от заплатите си

Част от кметовете на селата от община Кюстендил са недоволни от възнагражденията си.  Те са входирали възражение до кмета на Община Кюстендил и до Общинския съвет. Под възражението срещу взетото от местния парламент решение за определяне на възнагражденията на кметовете на кметства, са се подписали 22 избираеми кмета от общо 32-ма. Във възражението..

публикувано на 23.02.24 в 14:41

Екологични теми са поставени на кръгла маса в ЮЗУ

Кръгла маса „Екологичните теми в обучението по география и икономика, философия и гражданско образование“ се провежда в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. В дискусията участват преподаватели от университета, учители, представители на Националните паркове „Рила“ и „Пирин“, както и Природен парк „Беласица“.  Гости на събитието са експерти от..

публикувано на 23.02.24 в 14:28