Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес запалват коледните светлини в град Белица

От  нас зависи да се заредим с празнично настроение! С това разбиране и горещ ентусиазъм в Белица са готови с празничната  украса и богата програма за посрещане на коледно-новогодишните празници. Днес, 4 декември от 17.30 часа ще бъдат запалени светлините на коледната елха на площада в града, съобщи за Радио Благоевград  Мая Падарева, секретар на читалище „Георги Тодоров 1885“.  Жителите и гости на Белица ще имат възможности да си купят различни коледни подаръци и елхови украшения от Коледния базар на местните производители на сувенири от работилницата за традиционни занаяти „Планински знаци“. В къщичката на Дядо Коледа всеки може да остави своите написани пожелания. За първи път в читалището отваря врати работилница за производство на сурвачки и сувенири. В седмицата преди Коледа ще се състои и конкурсът за най-красива коледна елха. „В конкурса  ще участват ученици от  1 до 4 клас и от 5 до 7 клас на Средното училище  „Св.св. Кирил и Методий“ - град Белица, като коледните елхи са осигурени безвъзмездно от Държавното горско стопанство – Белица. Използвам случая да благодаря на директора Иван Бакъшов“, каза още Мая Падарева.  Тя избра ефира на Радио Благоевград, за да съобщи, че в Белица ще гостува Националният фолклорен състав „Танец“ от Република Северна Македония. Концертът ще се състои на 22 декември от 17.30 часа в голямата зала на читалището в Белица, вход – свободен.

Празничният Коледен концерт е на 25 декември от 11.00 часа  на сцената пред читалището. „Нека продължи да бъдем все така единни, да споделяме празниците си, да се уважаваме, защото ние не откриваме с Вас топлата вода, тъй като наистина хората тук съжителстваме в прекрасни приятелски и съседски отношения“, подчерта Мая Падарева  дълголетната практика съвместно да се отбелязват празниците и на християните,  и на мохамеданите в Белица и общината. „Да бъде здрава, мирна, честита 2024 година“, от сърце пожела на всички тя.

Цялото интервю с Мая Падарева чуйте в звуковия файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Берое победи Пирин и си гарантира мястото в Първа лига и през следващия сезон

Берое осигури и на теория оставането си в елита на българския футбол след домакинска победа с 2:0 над Пирин в среща от 32-рия кръг на Първа лига. С успеха старозагорци събраха 39 точки и имат девет повече от тима на Пирин при оставащи три мача до края на сезона. Берое обаче има предимство в директните мачове, като този сезон победи на два пъти съперника..

публикувано на 12.05.24 в 19:27

Страните-членки на Международния съюз по биатлон от Южна Европа проведоха конференция в Банско

В нея участваха делегации на 10 държави, а значимостта ѝ бе подчертана от присъствието на президента на IBU Оле Далин и директора по развитието на IBU Дагмара Герасимук. Домакини на срещата бяха президентът на Българска федерация Биатлон Атанас Фурнаджиев и генералният секретар на БФ Биатлон Борислав Панков, както и олимпийската шампионка от..

публикувано на 12.05.24 в 14:37
Снимката е илюстративна

28- годишен перничанин е загинал при катастрофа с мотоциклет

Инцидентът е станал днес около обяд в пернишкия квартал „Църква”. Младият мъж е самокастрофирал, блъскайки се в стълб. Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев.  Работи се по изясняване на причините за катастрофата.

публикувано на 12.05.24 в 14:31

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове. Официалното откриване е в понеделник /13 май/ с парад на знамената на страните- участнички.  Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на организацията обяви града, в който се провежда..

публикувано на 12.05.24 в 12:35

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:42

Облачно с валежи от дъжд

На 12 май ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива  купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°.  Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

публикувано на 12.05.24 в 07:31