Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес запалват коледните светлини в град Белица

От  нас зависи да се заредим с празнично настроение! С това разбиране и горещ ентусиазъм в Белица са готови с празничната  украса и богата програма за посрещане на коледно-новогодишните празници. Днес, 4 декември от 17.30 часа ще бъдат запалени светлините на коледната елха на площада в града, съобщи за Радио Благоевград  Мая Падарева, секретар на читалище „Георги Тодоров 1885“.  Жителите и гости на Белица ще имат възможности да си купят различни коледни подаръци и елхови украшения от Коледния базар на местните производители на сувенири от работилницата за традиционни занаяти „Планински знаци“. В къщичката на Дядо Коледа всеки може да остави своите написани пожелания. За първи път в читалището отваря врати работилница за производство на сурвачки и сувенири. В седмицата преди Коледа ще се състои и конкурсът за най-красива коледна елха. „В конкурса  ще участват ученици от  1 до 4 клас и от 5 до 7 клас на Средното училище  „Св.св. Кирил и Методий“ - град Белица, като коледните елхи са осигурени безвъзмездно от Държавното горско стопанство – Белица. Използвам случая да благодаря на директора Иван Бакъшов“, каза още Мая Падарева.  Тя избра ефира на Радио Благоевград, за да съобщи, че в Белица ще гостува Националният фолклорен състав „Танец“ от Република Северна Македония. Концертът ще се състои на 22 декември от 17.30 часа в голямата зала на читалището в Белица, вход – свободен.

Празничният Коледен концерт е на 25 декември от 11.00 часа  на сцената пред читалището. „Нека продължи да бъдем все така единни, да споделяме празниците си, да се уважаваме, защото ние не откриваме с Вас топлата вода, тъй като наистина хората тук съжителстваме в прекрасни приятелски и съседски отношения“, подчерта Мая Падарева  дълголетната практика съвместно да се отбелязват празниците и на християните,  и на мохамеданите в Белица и общината. „Да бъде здрава, мирна, честита 2024 година“, от сърце пожела на всички тя.

Цялото интервю с Мая Падарева чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Петрич се представи на международно изложене в Унгария

Община Петрич взе участие в Международно туристическо изложение Travel+ 2024 г., което се проведе в Будапеща, Унгария. Travel+ е най-значимото събитие в Унгария с пряка туристическа насоченост, което представя най-новите и интересни туристически предложения от целия спектър. Предназначено е както за масовата публика, така и за професионалисти в..

публикувано на 28.02.24 в 16:55

Социалисти от Благоевград скочиха срещу унищожаването на партията

Инициативен комитет на социалисти от БСП изрази днес на пресконференция възмущението си и се противопостави на активните мероприятия на НС на БСП. Според бившите председатели на общинската организация в Благоевград Любен Милев и Емил Костадинов, както и д-р Владимир Пандев и Йордан Симонски се цели унищожаването на 110-годишната организация на БСП..

публикувано на 28.02.24 в 15:52

Медали за талантите на „Юлен“

Два слалома за талантите в ски алпийските дисциплини бяха подготвени от домакините на тазгодишната купа „Пампорово“, която се проведе на 26 и 27 февруари в курортния комплекс. Над 150 състезатели от България, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Украйна, Турция, Кипър и Великобритания взеха участие в стартовете на международната ски федерация..

публикувано на 28.02.24 в 15:23

В Благоевград отбелязват 146 години от Освобождението на България

С редица тържествени мероприятия в Благоевград ще бъдат отбелязани 146 години от Освобождението на България. Началото на програма ще бъде поставено на 3-ти март в 09.30 часа с ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча в градинката при централния вход на стадион „Христо Ботев“ - мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски..

публикувано на 28.02.24 в 14:53

Празник на фенерите в ЮЗУ

В Класна стая „Конфуций“ към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе тържество по повод Китайската нова година и традиционния китайски Празник на фенерите. Официални гости на празника бяха професор Лиу Сиумин, директор на Институт „Конфуций“ – София, и д-р Янг Тян, началник на отдел „Образование“ в посолството на Китайската..

публикувано на 28.02.24 в 13:58

Предизвикателство: Българските общини и климатичните промени

Как българските местни власти да бъдат в синхрон с общите политики за климатичните промени. Това бе основната тема на дискусията „Промени в климата – предизвикателства пред българската община“. Форумът е част от съвместен проект между общините Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево. В благоевградската зала „22-ри септември“ присъстваха и..

публикувано на 28.02.24 в 13:42

Кампания за намаляване на бездомните кучета в Радомир

Кампания за намаляване популацията на бездомните кучета, започва в Радомир. Проблемът е в графа „Спешен порядък” заяви на среща с ветеринарни лекари от общината кметът Кирил Стоев. Сагата с бездомните кучета в община Радомир не е от вчера. Хората се страхуват да ходят по улиците, има нападнати и ухапани. Проблемът е огромен и общинската управа разчита..

публикувано на 28.02.24 в 12:44