Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим в емоционална среща с възрастните хора в Благоевград

Днес се проведе вторият ден от съвместната инициатива на Радио Благоевград и Неврокопска митрополия „Подари време“. Тя е с насоченост към обитателите на Дома за стари хора „Света Петка“ в Благоевград, като цели преди настъпването на най-светлите дни от годината – тези, отбелязващи Рождество Христово, сивият делник на възрастните хора да се превърне в споделен празник.  Голяма част от настанените в социални заведения прекарват дните си в изолация и самота, а това, което най-много им липсва е внимание и пълноценно общуване извън общността. Благодарение на гостите и на подготвените от тях изненади и подаръци, в рамките на инициативата, която е посветена и на 50-годишнината на радиото на Югозапада, в продължение на две седмици в Дома ще цари истинско оживление и споделено щастие.

През вчерашния ден обитателите на Дома се срещнаха с областния управител на Благоевград Мария Димова. Тя ги зарадва с коледна елха и играчки, дарени от служителите на администрацията. Днес техни гости бяха Неврокопският митрополит Серафим и директорът на Радио Благоевград Рина Далева, които бяха посрещнати с голямо вълнение от домуващите.

Неврокопският митрополит подари на обитателите на дома икона, изобразяваща рождението на Христа и се обърна към тях с думите: „Не само на малките деца трябва да се обръща внимание и подаръци, всеки човек има нужда от това. За това се радваме да ви поздравим, да ви пожелаем с много светлина да посрещнете празника, с много надежда. Да измолим и да пожелаем от Бога здраве и сили да имате и да не забравяме - човек никога не е сам, дори и да няма други около себе си, Господ, Света Богородица, светиите винаги са с нас“.

От своя страна директорът на Радио Благоевград Рина Далева сподели: „Радио Благоевград прави 50 години, вие най-добре знаете какво означава да си на 50 години – най-хубавата възраст, в която си постигнал част от мечтите, целите и си поставил следващите, така че и ние това правим в радиото, поставяме следващите. Тази година всички инициативи преминават под знака на „Споделено с приятели“ и се радвам, че споделяме с вас – приятели, нашия празник“.

Един от обитателите на Дома подари на Неврокопския митрополит Серафим ръчно изработена картичка, с която трогна истински духовника, а друг пък го помоли за прошка. „Ние имаме нужда от Вашето благословение, защото не можем да изпълняваме всички Божи заповеди, не можем да постим тук, не можем да вършим някои неща, да ходим на черква и затова да ни простите от Господ“, каза през сълзи възрастната жена.

На раздяла всички си пожелаха да имат най-скъпия подарък за Коледа – здравето.

Топлота в Дома със своето присъствие през идните дни ще внесат и Ивайло Златанов – началник на РУО Благоевград, Магдалена Рахова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград, доктор Костадин Радонов – уролог, Богдана Костадинова – директор на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Александър Дюлгеров – капитан на ФК "Пирин", студенти от Югозападния университет, ученици от СУ „Иван Вазов“ Благоевград, деца от ДГ „Вечерница“ Благоевград, а неизменно до тях при всяко посещение, както и досега, ще бъдат журналистите на Радио Благоевград, с които възрастните имат възможност да поговорят очи в очи извън ефира.
Галерия

Вижте още

„Звезди в Радиото – 2024”

Представяме на вниманието Ви тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”, в който имате възможност да участвате. „Звезди в Радиото – 2024” на 30 и 31 март 2024 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 14.02.24 в 10:30

Българският фармацевтичен съюз награди журналистката Лалка Радкова и Радио Благоевград

Журналистът Лалка Радкова от БНР - Радио Благоевград и директорът на Радиото на Югозапада, Рина Далева, получиха отличия и почетни грамоти от  ръководството на Българският фармацевтичен съюз. Съюзът даде висока оценка за работата на Лалка Радкова с ресор "Здравеопазване". Зам. председателят на Регионалната лекарска колегия в Благоевград, Константин..

публикувано на 10.02.24 в 17:03

С репортерска акция Радио Благоевград почете рождения ден на БНР

Жители и гости на областния център бяха зарадвани с подаръци - календари с логото на обществената медия.  Слушателите определят БНР като символ на началото, на традицията, която с времето се модернизира и в крак с времето отговаря на всички съвременни условия при наличието на конкуренция в медийното пространство.  БНР е доказало през годините, че е..

публикувано на 25.01.24 в 14:01

БНР чества 89 години от своето създаване

Днес Българското национално радио чества 89 години от създаването си. На 25-и януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис Трети за утвърждаване Наредба-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост.  Традиционно БНР ще отбележи рождения си ден с..

публикувано на 25.01.24 в 09:23

Благодарствено писмо до Радио Благоевград

Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ в Благоевград Маргарита Мачева изпрати благодарствено писмо до директора на Радио Благоевград Рина Далева. В него тя благодари за огромната подкрепа, която и е оказана през изминалата година. „Искрено се надяваме, че и за в бъдеще ще можем да разчитаме на съдействието Ви и на все така ефективното..

публикувано на 21.12.23 в 14:57

Приключи благотворителната инициатива „Подари време“

С концерт на ФГ „Бисери“ и ДЮФА “Пиринска китка” към  Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград приключи благотворителната инициатива на Неврокопската митрополия и Радио Благоевград под надслов „Подари време“. Тя бе организирана в навечерието на Рождество Христово и по повод 50-годишния юбилей на Радиото на Югозапада...

публикувано на 15.12.23 в 18:14

Споделяме с Вас „Споделеното с приятели“

"Споделено с приятели" – под това мото преминава тази юбилейна година за Радио Благоевград. И така усещаме официалните поздравителни адреси, които получавахме през целия ден на кулминацията на честванията – 11-ти декември. Освен от една от най-важните и значими институции в страната – Президентството - към нас с признание за авторитета, който..

публикувано на 12.12.23 в 14:25