Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим в емоционална среща с възрастните хора в Благоевград

Днес се проведе вторият ден от съвместната инициатива на Радио Благоевград и Неврокопска митрополия „Подари време“. Тя е с насоченост към обитателите на Дома за стари хора „Света Петка“ в Благоевград, като цели преди настъпването на най-светлите дни от годината – тези, отбелязващи Рождество Христово, сивият делник на възрастните хора да се превърне в споделен празник.  Голяма част от настанените в социални заведения прекарват дните си в изолация и самота, а това, което най-много им липсва е внимание и пълноценно общуване извън общността. Благодарение на гостите и на подготвените от тях изненади и подаръци, в рамките на инициативата, която е посветена и на 50-годишнината на радиото на Югозапада, в продължение на две седмици в Дома ще цари истинско оживление и споделено щастие.

През вчерашния ден обитателите на Дома се срещнаха с областния управител на Благоевград Мария Димова. Тя ги зарадва с коледна елха и играчки, дарени от служителите на администрацията. Днес техни гости бяха Неврокопският митрополит Серафим и директорът на Радио Благоевград Рина Далева, които бяха посрещнати с голямо вълнение от домуващите.

Неврокопският митрополит подари на обитателите на дома икона, изобразяваща рождението на Христа и се обърна към тях с думите: „Не само на малките деца трябва да се обръща внимание и подаръци, всеки човек има нужда от това. За това се радваме да ви поздравим, да ви пожелаем с много светлина да посрещнете празника, с много надежда. Да измолим и да пожелаем от Бога здраве и сили да имате и да не забравяме - човек никога не е сам, дори и да няма други около себе си, Господ, Света Богородица, светиите винаги са с нас“.

От своя страна директорът на Радио Благоевград Рина Далева сподели: „Радио Благоевград прави 50 години, вие най-добре знаете какво означава да си на 50 години – най-хубавата възраст, в която си постигнал част от мечтите, целите и си поставил следващите, така че и ние това правим в радиото, поставяме следващите. Тази година всички инициативи преминават под знака на „Споделено с приятели“ и се радвам, че споделяме с вас – приятели, нашия празник“.

Един от обитателите на Дома подари на Неврокопския митрополит Серафим ръчно изработена картичка, с която трогна истински духовника, а друг пък го помоли за прошка. „Ние имаме нужда от Вашето благословение, защото не можем да изпълняваме всички Божи заповеди, не можем да постим тук, не можем да вършим някои неща, да ходим на черква и затова да ни простите от Господ“, каза през сълзи възрастната жена.

На раздяла всички си пожелаха да имат най-скъпия подарък за Коледа – здравето.

Топлота в Дома със своето присъствие през идните дни ще внесат и Ивайло Златанов – началник на РУО Благоевград, Магдалена Рахова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград, доктор Костадин Радонов – уролог, Богдана Костадинова – директор на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Александър Дюлгеров – капитан на ФК "Пирин", студенти от Югозападния университет, ученици от СУ „Иван Вазов“ Благоевград, деца от ДГ „Вечерница“ Благоевград, а неизменно до тях при всяко посещение, както и досега, ще бъдат журналистите на Радио Благоевград, с които възрастните имат възможност да поговорят очи в очи извън ефира.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за членове на Народно събрание на 09.06.2024 г. Диспутът ще бъде излъчен на 16.05.2024 г., четвъртък - 10:05 – 12:00 ч. в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на фейсбук профила на радиото. Темата на..

публикувано на 15.05.24 в 15:02

Предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 09.06.2024 г. Диспутът ще бъде излъчен днес, 14.05.2024 г., 10:05 – 11:00 ч. в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на фейсбук профила на радиото...

публикувано на 14.05.24 в 09:11

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34