Честит 24 май!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов 54-и пакет оръжия и оборудване от САЩ за Украйна

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви че предоставя нов транш оръжия и оборудване за Украйна на стойност 250 милиона долара. 

Това е 54-ят пореден пакет помощ, който може да остане и последен, освен ако Конгресът не гласува поисканите от Байдън 61 милиарда долара нова помощ, която засега се сблъсква със съпротивата на Републиканците. Консерваторите в Конгреса искат да постигнат трудно приемлива сделка с демократите, за да предоставят подкрепата си, в замяна на въвеждане на строги гранични и имиграционни ограничения.

Новият пакет помощи включва противовъздушни ракети Stinger, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS, противотанкови системи Javelin и AT-4, както и боеприпаси за артилерия и стрелково оръжие. В изявление Министерството на отбраната на САЩ се казва, че тази помощ ще подкрепи: “най-неотложните нужди на Украйна, за да могат нейните сили да защитят своя суверенитет и независимост”.

От руската инвазия през февруари миналата година Конгресът е одобрил помощи за Киев за над 110 млрд. долара, но откакто републиканците поеха контрола над Конгреса не са били гласувани никакви допълнителни средства.

Украинското правителство предупреди, че може да се наложи да забави заплати и пенсии, ако не получи чуждестранна помощ. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Галерията в Кюстендил отбеляза шейсет и пет години от създаването си

Шейсет и пет години от създаването си отбелязва днес художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. В чест на 90-годишнината от рождението на Майстора, авторски колектив проектира първата за страната специално построена за целта галерия. До построяването на галерията в Кюстендил обичайната практика е била да бъдат преустройвани за..

публикувано на 24.05.24 в 16:10

Опожариха кметството в брезнишкото село Горна Секирна

Според кметския наместник Василена Николова то е било обект на умишлен палеж. Прозорецът на помещението, в което е и кметският кабинет е бил счупен, а на пода е била излята запалителна течност.  Инцидентът е от вчера. На място е пристигнал екип на пожарната служба в Брезник. Сградата е спасена като цяло, но има много щети.  Стените са опушени, част..

публикувано на 24.05.24 в 15:18

С шествие, тържествен концерт и почит към светите братя Кирил и Методий започна 24 май в Благоевград

Благоевград започна честванията по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука просвета и култура и на славянската писменост и празника на града от Национална хуманитарна гимназия, която през годините е непрекъсващ извор за развитието на просветното дело в региона и чийто патрон са двамата просветители. Точно в 10:00 часа в двора..

публикувано на 24.05.24 в 14:19

Деветметров трибаграник поведе празничното шествие послучай 24 май в Перник

Знамето носеха възпитаници на Шесто средно училище „Св.св. Кирил и Методий”. 3500 ученици от 26 училища дефилираха под звуците на „Върви, народе възродени” в Перник. 24 май е символ на българския дух през вековете, каза в приветствието си към перничани зам. кметът Стефан Кръстев: „Най- чистият празник, на който цял един народ се прекланя пред едно..

публикувано на 24.05.24 в 14:15

Кюстендилци отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий

С празнично шествие Кюстендил отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В шествието, преминало през централния площад "Велбъжд", се включиха  деца, учители и възпитатели от детските градини, преподаватели и ученици от началните и основни училища, гимназиите и Обединения..

публикувано на 24.05.24 в 13:16

С шествие на училищата започна празникът в Благоевград

Слънчево време, аромат на липи, много усмивки, празнично настроение, пъстър и весел - така изглежда Благоевград днес, а причините за тържество и положителни емоции са много. Честваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, а на тази светла дата Благоевград отбелязва своя..

публикувано на 24.05.24 в 13:12

Денят на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград

Най-старото средно училище в Благоевград Националната хуманитарна гимназия /бивша Солунска/ „Св.св. Кирил и Методий“ събра своите над 600 ученици от пет специалности в двора на училището. Гимназията вече е на 144 години. През времето назад в годините от това училище се създават други три гимназии в Благоевград – Природо- математическата,..

публикувано на 24.05.24 в 11:38