Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъкът върху недвижимите имоти да бъде повишен предлага кметът на Перник

Данъкът върху недвижимите имоти в община Перник да бъде увеличен, предлага кметът Станислав Владимиров. Предвижда се ставката на налога да скочи от 2 на 2.5 промила върху данъчната оценка.

Община Перник не е променяла данъка върху недвижимите имоти от 15 години, се казва в докладната на кмета, която ще бъде обсъдена и гласувана на предстоящата утре последна за годината сесия на местния ОбС. Поскъпването е обяснено с необходимостта от допълнителни финансови средства за покриване на увеличените, вследствиена инфлацията, разходни отговорности на общината. Владимиров подчертава, че приходите от данъка върху недвижимите имоти имат ключово значение при формирането на балансиран общински бюджет, който е предпоставка общината да продължи да изпълнява ефективно своите функции. 

С така предложеното увеличение размерът на облога върху всички недвижими имоти на територията на общината ще е 4 770 609 лв., а очакваните приходи ще нараснат с над 760 000 лв. в сравнение с настоящата година. Ставката за такса битови отпадъци остава непроменена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работна среща за предотвратяване на пожари в ЮЗДП

В ЮЗДП се проведе  проверка за готовността за предотвратяване на пожари в горските територии през 2024 г.  В работната среща, освен експерти от предприятието, участваха представители на Изпълнителната дирекция по горите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София,..

публикувано на 23.05.24 в 13:58

Обявиха победителите от литературния конкурс "Биньо Иванов"

Организационният комитет на националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" - Кюстендил обяви резултатите от неговото осемнадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с над 500 стихотворения. Първа награда е присъдена на Светлана Йонкова от София, за стихотворението "Безсмъртници", втората награда е..

публикувано на 23.05.24 в 12:48

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани се поклониха  и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14

Двойно скачат таксите за ползване на училищните салони в Перник

Двойно скачат таксите за ползване от външни лица на физкултурните салони в общинските училища в община Перник. Решение за това бе взето на днешното заседание на местния ОбС. Увеличението на таксите е част от направените изменения и допълнения към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Предложение за промяната е..

публикувано на 23.05.24 в 11:58

Разследват смъртта на мъж в село Влахи

Под ръководството на Окръжната прокуратура Благоевград се извършва разследване за установяване на причините за смъртта на 33-годишния А.Ч. Пострадалият е намерен ранната утрин вчера в приземен етаж на двуетажна масивна постройка в махала на с. Влахи, община Кресна. Открит е от работодателя си мъртъв, с тежко нараняване в областта на главата. По..

публикувано на 23.05.24 в 11:39

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този случай не се..

публикувано на 23.05.24 в 11:10

3-дневен парад на красотата и младостта в Благоевград

Абитуриенти от 10 училища в областния център ще преминат като истински звезди по червения килим и под специална цветна арка пред Община Благоевград на 24, 25, 26 май. Традиционно зрелостниците ще отброяват от 1 до 12, пременени в стилни и оригинални облекла. Абитуриентите от Випуск 2024 в Благоевград са 760. Началото на дефилетата ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 10:29