Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден Перник ликува със "Сурва"

Снимка: Елена Тамакярска

30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник е към своя край. Днес е последният ден на дефилетата, в които през трите фестивални дни участваха над 10 000 сурвакари и кукери от страната, сред тях и 20 чуждестранни групи.


Трети ден Перник ликува със "Сурва". Сурвакари, кукери, бабугери, джамалари от страната представят пред публика и жури характерни за техните краища игри с маски.

"Сурва" е нещо уникално. Без да се изживее, просто нямам думи…";

"Една магия, която спазваме от деца", казват участниците. Те вярват, че колкото по-страшни са маските, колкото по-силно звънят звънците, толкова по-далеч ще избяга лошотията.


"С годините фестивалът се превърна в емблема не само на Перник", каза областният управител Людмил Веселинов:

"Смятам, че тази година 30-ото му издание ще бъде забелязано в Европа, тъй като по мащаб много малко са фестивалите, които могат да му съперничат".


"Традицията е жива, ревностно пазена, предавана от поколение на поколение", подчерта зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев:

"Фестивалът на маскарадните игри се провежда от 1966 година. От 1985-та той има статут на международен и от година на година става все по-мащабен. Тези три дни сърцето на Перник бие с ритъма на "Сурва", а сърцето на България бие с ритъма на Перник", каза Кръстев.

Снимки -  Елена Тамакярска.


По публикацията работиха: София Златанова, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха възможностите за облекчаване на граничния контрол на ГКПП „Кулата – Промахон“

Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов се срещна с главния полицейски инспектор за Северна Гърция генерал-лейтенант Христос Булумбасис на граничния контролно-пропускателен пункт „Промахон“. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Срещата е по инициатива на гл. комисар Златанов за обсъждане на възможности да се..

публикувано на 30.04.24 в 18:15

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в Перник

ГЕРБ-СДС регистрира в Перник кандидатската си листа за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. За втори пореден път неин водач е председателят на Младежи ГЕРБ Георг  Георгиев. Осем са кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС в 14-ти МИР-Перник. Христина Георгиева, която бе депутат в 45-то, 48-то и 49-то НС, отново е..

публикувано на 30.04.24 в 18:02

Нови случаи на коклюш в Перник

Пет нови случая на коклюш са регистрирани в област Перник през изминалата седмица. Заболели са три деца на възраст между 10 и 17 години и две жени на 20 и на 66 години. Всички те се лекуват се в дома си под наблюдението на личния им лекар. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома и колективите, съобщиха от РЗИ...

публикувано на 30.04.24 в 17:49

Малки добрини преди Великден

Днес в двора на храм „Св. пророк Илия“ с. Рилци деца изработиха сувенири по повод предстоящия празник Възкресение Христово. Събитието бе организирано от Православния център на Неврокопската митрополия, съвместно с ученици от СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград. Готовите детски творения ще бъдат подарени в навечерието на празника на..

публикувано на 30.04.24 в 14:59

Прерязаха лентата на новоизградената анаеробна инсталация

Днес в село Българчево, местност Цалините се състоя официална церемония по откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община..

публикувано на 30.04.24 в 14:28

Мащабна полицейска акция в община Перник

Мащабна полицейска акция се проведе на територията на община Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Задържани за до 24 часа с полицейски заповеди са 4 души, за които се предполага, че са съпричастни към извършени вече престъпления. Акцията е свързана с опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Тя стартира..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

ОД на МВР Благоевград с мерки за Великденските празници

Областната дирекция на МВР Благоевград е предприела всички необходими мерки за обезпечаване безопасността на движението във връзка с предстоящите Великденски празници и мероприятията, свързани с християнския празник около храмовете. Планирани са специализирани полицейски операции с цел превенция и противодействие на нарушенията...

публикувано на 30.04.24 в 13:49