Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са победителите от фестивала "Сурва"

Четири маскарадни групи получават „Златна маска” в тазгодишното 30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. Големите победители са сурвакарите от пернишкото село Мещица и от радомирското село Стефаново, бабугерите от град Банско и кукерите от село Вресово, област Бургас. Наградите обяви на брифинг председателят на журито проф. д-р Николай Ненов.

„Сребърна маска” получават кукерите от село Тъжа, област Стара Загора и сурвакарите от пернишкото село Черна гора. С „Бронзова маска” журито отличи кукерската група от село Победа, област Ямбол и сувакарската група от село Лесковец, община Перник.Присъдени бяха златни, сребърни и бронзови медали за поддържане и предаване на местната традиция, за атрактивност на група, за маски и костюми, за обучение в традицията, за атрактивна игра, за детски групи, както и много индивидуални награди. 

Наградният фонд включва и много специални награди, сред които от кмета на Перник, от областния управител, от Регионалния исторически музей- Перник и др. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове отива при сурвакарите от пернишкото село Расник и при групата на село Габровница, област Монтана. 

По повод 30-то юбилейно издание се връчва и специална награда - медал за цялостен принос в изданията на МФМИ „Сурва”. С такива медали са отличени общо 29 групи. Наградата на публиката спечели групата от кв. „Шарон” – град Петрич. Любомир Любомиров от София пък е победителят в традиционната томбола от SMS-гласуването. Неговата награда е екскурзия в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задръстване в района на Симитли

Засилен трафик към София и другите големи градове в последния от серията почивни дни. Най-натоварени са маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове с Гърция и Турция. В района на град Симитли този следобед се образува задръстване. Участъкът до началото на „АМ“Струма“  се преминава много бавно заради сливането на двата автомобилни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти необходимостта от реализация на проектите за модернизация: "Точно в днешното време на кризи, войни и..

публикувано на 06.05.24 в 11:56

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия.  Георги бил смел и доблестен мъж...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчево време

На 6 май времето ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 5° и 10. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26° градуса.

публикувано на 06.05.24 в 09:12

Перничани и днес се стекоха в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”, за да почетат Възкресение Христово

 Храмът бе огласен от възкресни песнопения. Да бъдем по- добри и човечни, да има здраве и мир си пожелаваха перничани. Възкресението на Господ е най- забележителното събитие в мироспасителната история, каза отец Людмил- предстоятел на храма. „То е победа на живота над смъртта, тържество на правдата над неправдата и завършек на изкупителното дело на..

публикувано на 05.05.24 в 15:45

Възкресение Христово!

Днес православните християни почитат Великден - Възкресение Христово. Още в ранни зори храмът „Въведение Богородично“ в старинния квартал "Вароша" на Благоевград започна да се изпълва с десетки миряни, които със свещи в ръка пристъпваха прага на църквата, за да почетат Празникът на празниците и да се поклонят на иконата на Иисус Христос.  За..

публикувано на 05.05.24 в 11:43

Кукери огласят село Елешница на Великден

Село Елешница  посреща Великден със звън на чанове, кукерски обичай и прогонване на злото далеч от населеното място. Невероятен карнавал със скечове, усмивки и много настроение ще има  днес. Площадът на Великден в Елешница се преобразява.  Кукерските групи на трите махали - Гуджилец, Плаж махала и Средната, ще се превърнат в атракцията на деня...

публикувано на 05.05.24 в 09:36