Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮЗУ е в топ 10 на най-добрите университети в България

Снимка: архив


Югозападният университет „Неофит Рилски“ е в топ 10 на най-добрите университети в България. Това показват последните данни, публикувани от независимата институция EduRank. Тя оценява университетите в цял свят по наукометрични показатели, като включените български университети са 47.

EduRank.org е независима класация, базирана на ексцерпирани показатели за 14 131 университета от 183 държави по света. Платформата използва най-голямата в света база данни за научни трудове, включваща 98 302 198 научни публикации и 2 149 512 106 цитирания, реферирани и индексирани в Scopus и Web of Science, като по този начин класира университетите в 246 изследователски направления.

Според EduRank с най-голяма популярност са публикациите на учените от Югозападния университет в областта на изкуствата, социалните науки, политологията, информатиката, правото, биологията, инженерните науки, физиката, философията, психологията. Изследователският профил на Университета е  направен на базата на 1 446 научни публикации и 5 492 цитата в международните наукометрични бази.

В списъка на най-добрите университети в Благоевград, класирани от EduRank въз основа на изследователски резултати, неакадемична известност, репутация и влияние на университетските алумни, Югозападният университет е поставен на първо място, следван от Американския университет в България и Колежа по туризъм.

По метричните показатели, които платформата отчита, в топ 10, освен Югозападния университет, попадат Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет – София, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Нов български университет, Медицинският университет в София, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Медицинският университет във Варна, Университетът за национално и световно стопанство и Медицинският университет в Пловдив.


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АПИ предприема мерки за укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в  платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена. Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино. За улеснение на придвижването по пътя  София - Перник..

публикувано на 28.04.24 в 14:52

Борисов от Петрич: След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря"

 След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря", това заяви Бойко Борисов при  посещение в село Рупите. Той бе там по повод инициативата на ГЕРБ "Да пуснем корени в България", организирано от младежката организация на партията в Благоевград. В събитието участваха членове на ГЕРБ, депутати и евродепутати от партията.  По традиция..

публикувано на 28.04.24 в 14:31

Ограничение на АМ "Струма" заради срутване

Временно движението по АМ „Струма" при км 16, в  платното за София се осъществява в изпреварващата лента поради срутване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут за леки автомобили е от пътен възел „Даскалово“,  път I-1 Перник – Владая – София. Тежкотоварните автомобили в посока София се движат по АМ „Струма" при км 16 само в..

публикувано на 28.04.24 в 11:11

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:14

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е много малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

публикувано на 28.04.24 в 08:11
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач в Благоевград и в 25-и МИР в София

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП Цветелина Пенкова. Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов също са..

публикувано на 27.04.24 в 19:27

Благоевград посрещна футболни надежди от цяла България за „Пиринска бундеслига“

Футболни таланти от цялата страна пристигнаха в Благоевград, за да премерят сили в традиционния футболен турнир „Пиринска бундеслига“, организиран от ДЮФК „Хлапетата“ с подкрепата на Община Благоевград. Надпреварата бе символично открита с изпълнения на Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ и Денс студио „Дежа Вю“. Кметът на Благоевград Методи..

публикувано на 27.04.24 в 17:46