Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филологическият факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“представи „Традиции около българската трапеза“

БНР Новини

Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“  представи „Традиции около българската трапеза“, част от ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Традиционната българска кулинария бе в центъра на събитието със специално подбрани ястия с характерен български оттенък – пресница погача, гарнирана с разядка от нахут, селска питка с царевично брашно и праз, пълнени чушки с боб, баници със сирене или праз и др. Някои от ястията бяха приготвени от студенти и преподаватели от Филологическия факултет.Към събитието проявиха интерес студенти от различни държави, които в момента се обучават в университета в рамките на програма „Еразъм+“. Те бяха запознати с българските традиции от студенти от българистични специалности във Филологическия факултет и имаха възможност да опитат от вкусните ястия. Специална изненада бе Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“, който внесе допълнителен колорит с прекрасни народни носии.Програмата на събитието, проведено по инициатива на доц. Елена Азманова-Рударска, включваше представяне на средновековната кухня на българина от гл. ас. д-р Янко Христови кратка беседа на гл. ас. д-р В. Божинов за антропологичните аспекти на храната.Студенти от специалностите „Българска филология“ и ПОБЕЧЕ на Филологическия факултет бяха подготвили поетично четене по творби на български писатели по случай 21 март – Световен ден на поезията. С голямо вдъхновение участваха Мария Каракостова, Силвия Андонова, Йоана Югова и Милена Миленкова, Симеон Йорданов и Петър Стойнев, Емине Сиракова и Лора Попкостадинова, Габриела Дайраджиева и Мария Параскова, която прочете своя творба.Гости на събитието бяха зам.-ректорите доц. д-р Илия Недин и доц. д-р Петрана Стойкова, зам.-деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Попов, преподаватели от различни факултети, служители и студенти. 


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златен медал за Найден Димитров от БК" Лъвовете"

Найден Димитров, състезател на Боксов клуб „Лъвовете“- Петрич, стана републикански шампион в категория до 63 кг, която за състезателя е напълно нова. Златото Найден спечели на Държавния личен шампионат за юноши. В категорията на петричанина участваха общо трима шампиони на България. Найден Димитров записа името си в шампионата и като единствения..

публикувано на 28.04.24 в 16:48

АПИ предприема мерки за укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в  платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена. Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино. За улеснение на придвижването по пътя  София - Перник..

публикувано на 28.04.24 в 14:52

Борисов от Петрич: След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря"

 След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря", това заяви Бойко Борисов при  посещение в село Рупите. Той бе там по повод инициативата на ГЕРБ "Да пуснем корени в България", организирано от младежката организация на партията в Благоевград. В събитието участваха членове на ГЕРБ, депутати и евродепутати от партията.  По традиция..

публикувано на 28.04.24 в 14:31

Ограничение на АМ "Струма" заради срутване

Временно движението по АМ „Струма" при км 16, в  платното за София се осъществява в изпреварващата лента поради срутване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут за леки автомобили е от пътен възел „Даскалово“,  път I-1 Перник – Владая – София. Тежкотоварните автомобили в посока София се движат по АМ „Струма" при км 16 само в..

публикувано на 28.04.24 в 11:11

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:14

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е много малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

публикувано на 28.04.24 в 08:11
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач в Благоевград и в 25-и МИР в София

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП Цветелина Пенкова. Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов също са..

публикувано на 27.04.24 в 19:27