Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Вероятно в кампаниите на кандидатите за Европейския парламент ще доминира риториката за НС

Предстоящи извънредни парламентарни избори са най-вероятното развитие вследствие на политическата криза, след като управляващите коалиции не стигнаха до споразумение за създаването на правителство с премиер Мария Габриел, заяви за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков. Той осъди остро атаките срещу Мария Габриел и прогнозира съставяне на служебен кабинет. 

Със сигурност „политическата лакомия на Продължаваме промяната за постове, за влияние, за регулатори, за служби" ще забави България към Еврозоната и към Шенген, каза евродепутатът Андрей Новаков.

Андрей Новаков посочи, че на следващите избори както и да се проведат те, той и неговите колеги ще се стремят да се представят по възможно най-добрия начин и това да доведе да съставянето на стабилно правителство, което трябва да решава много важни за страната задачи, след които не само влизането в еврозоната и в Шенген, но и Плана за възстановяване и устойчивост, оперативни програми, Плана за справедлив преход на въглищните райони.

Новаков прогнозира, че ако изборите са две в едно, вероятно в кампаниите на кандидатите за европейския парламент ще доминира риториката за НС, вътрешнополитическия контекст. Надявах се да имаме европейски дебат, за това как България се разполага в ЕС, какви да бъдат нашите приоритети за следващите 25 години, защото в момента се приемат политики на Европейския съюз, които ще действат до 2050 година, каза още Андрей Новаков.

Евродепутатът Андрей Новаков изнесе пред студенти и преподаватели в ЮЗУ "Неофит Рилски" публична лекция на тема „Бъдещето на ЕС между зеления пакт, реиндустриализацията, сигурността и опазването на околната среда“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Малки добрини преди Великден

Днес в двора на храм „Св. пророк Илия“ с. Рилци деца изработиха сувенири по повод предстоящия празник Възкресение Христово. Събитието бе организирано от Православния център на Неврокопската митрополия, съвместно с ученици от СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград. Готовите детски творения ще бъдат подарени в навечерието на празника на..

публикувано на 30.04.24 в 14:59

Прерязаха лентата на новоизградената анаеробна инсталация

Днес в село Българчево, местност Цалините се състоя официална церемония по откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община..

публикувано на 30.04.24 в 14:28

Мащабна полицейска акция в община Перник

Мащабна полицейска акция се проведе на територията на община Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Задържани за до 24 часа с полицейски заповеди са 4 души, за които се предполага, че са съпричастни към извършени вече престъпления. Акцията е свързана с опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Тя стартира..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

ОД на МВР Благоевград с мерки за Великденските празници

Областната дирекция на МВР Благоевград е предприела всички необходими мерки за обезпечаване безопасността на движението във връзка с предстоящите Великденски празници и мероприятията, свързани с християнския празник около храмовете. Планирани са специализирани полицейски операции с цел превенция и противодействие на нарушенията...

публикувано на 30.04.24 в 13:49

В 139 секции ще се гласува в община Благоевград

Секциите за гласуване на изборите на 9 юни в община Благоевград запазват броя си от предходните избори. Ще може да се гласува в 139 секции, 7 секции ще бъдат разкрити в домовете за възрастни хора, 2 секции ще бъдат подвижни. Това съобщи секретарят на Община Благоевград Десислава Витанова по време на консултациите между партиите за състава на..

публикувано на 30.04.24 в 12:13

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 11:42
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени. Обсъдиха..

публикувано на 30.04.24 в 10:51