Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На последното заседание: Денков се отчете пред министрите си

Премиерът в оставка Николай Денков каза, че днешното заседание на правителството е последното за мандата му. 

Пред министрите той направи отчет за свършеното през допълнителния 10-ти месец от работата на редовното правителство.

Денков анонсира, че днес към администрациите се разпределят 269 милиона лева, за да се изравнят различията на заплатите в отделните ведомства.

Премиерът в оставка обясни, че с решението за заплатите се намалява от 5 на 2,5 пъти разликата в заплащането в отделните ведомства.

"Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата, считано от 1 януари 2024 година", обясни той.

В отчета за извънредния 10 месец управление на това правителство в оставка Денков изброи редица постижения, най важното от което приемането във въздушния и воден Шенген.

"При политическа стабилизация ще има решения за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект наЗакона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливостта в живота си", допълни премиерът.

642 споразумения е подписало Министерството на регионалното развитие и благоустройството със 162 общини по инвестиционните им програми за 1,7 милиарда лева. Дадени са повече средства на земеделските стопани, както и за доизграждане на храмове.

"Както обещахме, ще направим плавен преход към следващото служебно правителство", обобщи министър-председателят в оставка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честито Възкресение Христово!

Православните християни посрещат най-светлия празник – Възкресение Христово. Празник, който връща вярата в доброто и в духовните ценности. Нека той ви донесе здраве, настроение и нова сила за справяне с предизвикателствата на съвременния живот. Нека мъдростта и благородството да ръководят мислите и делата ви...

публикувано на 05.05.24 в 00:10

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ  НА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ  202 4г. Обични във възкръсналия Христос Господ, братя и сестри, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Светлата и най-радостна вест за възкресението на Господ Иисус Христос разпръсква мрака на страха, скръбта и разочарованието. „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта..

публикувано на 05.05.24 в 00:05

Град Гоце Делчев почете патрона си

121 години от гибелта на патрона на града отбеляза днес обществеността на Гоце Делчев.  На централния площад, носещ името на Гоце, бяха положени цветя в знак на почит и признателност към неговия живот и дело.  В церемонията участва ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, представители на политически..

публикувано на 04.05.24 в 13:39

Благоевград се поклони пред делото на Гоце Делчев

С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и цветя отбелязаха днес в Благоевград 121-а годишнината от гибелта на Гоце Делчев.  Организатори на събитието бяха Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, РК Традиция „Георги Измирлиев Македончето“, Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк и Военно формирование 26400...

публикувано на 04.05.24 в 13:19

121 години от смъртта на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи 121 години от смъртта на Гоце Делчев.  Церемонията ще се състои от 11.30 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.  От 11.00 часа от Съдебната палата ще тръгне шествие, което ще премине по централната пешеходна улица на Благоевград. В град Гоце..

публикувано на 04.05.24 в 09:13

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават..

публикувано на 04.05.24 в 08:32

Облаци на Велика събота

Днес ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони. Вечерта от север валежите ще започне да спира.  Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се повишат слабо и максималните ще бъдат между 15° и 20°, около Дунав - малко..

публикувано на 04.05.24 в 08:20