Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров в Благоевград: Без фирмени тайни на заплатите

Синдикатите искат "черен списък” на работодатели, които плащат минимална работна заплата. Преди повече от 10 години бе поискан такъв на работодатели, които бавят заплати. „От 79 000 наети по трудови договори в Благоевградска област 26 600 или 34 % работят на минимална работна заплата“, обяви на пресконференция в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров.  Той е в областния център за национална кампания за по-високи доходи.

Според Димитров сивата икономика все повече настъпва, много хора затъват в бързи кредити и предпочитат плащания в брой заради запора.

Димитров обяви също, че ще изискат фирмената тайна на заплатите да отпадне.  Фирмите ще са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите заплати на своите служители. "Оповестяването им ще изсветли пазара на труда, тъй като върху обявените заплати ще се плащат и съответните осигуровки, ще има яснота в кои компании преобладаващо заетите са на минимална работна заплата и това ще повдига и съответните въпроси", обясни Димитров.

Президентът на КНСБ е оптимист и счита, че до 2-3 години може да се промени картината на прозрачността и доходите.

На пл. „Георги Измирлиев“ екипи на конфедерацията позиционираха шатра с информационни материали, в които хората се запознаха със законодателните промени, които се подготвят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

121 години от смъртта на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи 121 години от смъртта на Гоце Делчев.  Церемонията ще се състои от 11.30 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.  От 11.00 часа от Съдебната палата ще тръгне шествие, което ще премине по централната пешеходна улица на Благоевград. В град Гоце..

публикувано на 04.05.24 в 09:13

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават..

публикувано на 04.05.24 в 08:32

Облаци на Велика събота

Днес ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони. Вечерта от север валежите ще започне да спира.  Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се повишат слабо и максималните ще бъдат между 15° и 20°, около Дунав - малко..

публикувано на 04.05.24 в 08:20

Светещ кръст над Кюстендил за Разпети петък

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в..

публикувано на 03.05.24 в 15:11

Катастрофа затруднява движението в района на Черна Места

Движението по пътя Юндола – Разлог в района на Черна Места се осъществява двупосочно в една лента поради пътен инцидент, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.05.24 в 13:19

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:10

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба..

публикувано на 03.05.24 в 09:23