Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои юбилейно издание на "Творческо предизвикателство ИКАР”

Десетото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати "Творческо предизвикателство ИКАР 2024"- Кюстендил ще се състои на 12 април. Състезанието се провежда по повод деня на авиацията и космонавтиката.

Предизвикателството е с конкурсен характер, чиято цел е да провокира творческото мислене и участие на ученически екипи от страната и чужбина, които в рамките на няколко месеца да създадат и впоследствие да демонстрират на живо създадени от тях летателни апарати. Те могат да бъдат от всякакъв тип - самолети, ракети, хеликоптери, балони, летящи чинии, които да бъдат атрактивни и безопасни. Поощрявани ще бъдат нестандартното мислене и иновативните решения при конструирането им.
Инициативата е на Обединения детски комплекс в Кюстендил и местния клуб за аерокосмически технологии "ЗОДИАК" и Българската федерация по авиомоделизъм с подкрепата на фондация "ЕВРИКА". Жури ще оценява моделите, съгласно регламента на конкурса. Надпреварата е отворена за участие на ученици от I до XII клас. На най-добре представилите се ще бъдат раздадени грамоти и парични награди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва изкърпването на уличната мрежа в Благоевград

До дни след празниците започва асфалтиране на проблемните участъци по уличната мрежа в Благоевград. Това бе решено днес на среща на кмета Методи Байкушев с представители на фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка за поддържане на асфалтовата настилка в областния център. По настояване на градоначалника дупките ще бъдат запълвани по нов..

публикувано на 02.05.24 в 17:10

Деца боядисваха великденски яйца в двора на кюстендилски храм

Дворът на храма "Св. великомъченик Димитър" днес се изпълни с десетки деца, дошли да спазят традицията с боядисване на великденските яйца. В инициативата се включиха деца от Шесто основно училище в града, както и тези, които дойдоха с родителите си на празнична литургия. Боядисани бяха 100 яйца, с различни техники. ”Много е хубав празникът, когато..

публикувано на 02.05.24 в 16:10

Полицията в Кюстендил с извънредни мерки по време на празниците

Специална организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на Великденските празници е създадена в Областната дирекция на полицията в Кюстендил. От полицията в Кюстендил заявиха че, ще се осъществява засилен контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към..

публикувано на 02.05.24 в 14:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 13:43

Демонстрация на оръжия в Благоевград

С уроци по родолюбие ученици от благоевградски училища се върнаха назад във времето и се докоснаха до факти, облекла и оръжие от Априлското въстание. В инициативата, организирана от РК „Традиция“, Регионален исторически музей – Благоевград с подкрепата на Община Благоевград, се включиха възпитаници на 9 учебни заведения от I до X клас. Целта бе да се..

публикувано на 02.05.24 в 11:38

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото пленарно..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Трима благоевградски автори със съвместна изложба

На 10 май (петък) тримата благоевградски автори Юлия Манасиева, Александър Манасиев и Антони Стоилов ще представят съвместната си изложба керамика. Официалното откриване е от 18 часа в галерия на ул. "Райко Даскалов" 6 в Благоевград. Експозицията включва около шейсет керамични пана, както и съдове. Художникът Александър Манасиев е автор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:49