Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

Приемателна комисия на Дирекция за национален строителен контрол днес прие Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци край Благоевград.  С това приключва процедурата по придобиване на Акт 16.Предстои да бъде издадено разрешение за ползване на инсталацията и да се проведе процедура за избор на оператор, след което тя ще бъде пусната в експлоатация.В Анаеробната инсталация по метода на суха метанизация ще се третират разделно събрани биоразградими отпадъци (хранителни, зелени и/или дървесни отпадъци).При процеса на анаеробно третиране ще се произвежда биогаз и компост.Биоразградимите отпадъци ще се третират в специално изградени биореактори, херметически затворени, където съгласно предвидената технология ще протича процесът на анаеробна ферментация.Съоръжението е с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.Вече са закупени и необходимите автомобили и съдове, с които биоразградимите отпадъци ще бъдат извозвани и събирани разделно.Припомняме, че веднага след встъпването си в длъжност кметът Методи Байкушев предприе спешни мерки за разплащане на над 17 млн. лева за строително-монтажни работи, свързани с довършването на Анаеробната инсталация в срок, в противен случай Общината бе изправена пред риск да връща парите по проекта от собствения си бюджет. Анаеробната инсталация е изградена по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г. Строителството на Анаеробната инсталация стартира през 2021 г. и завърши в края на 2023 г.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Берое победи Пирин и си гарантира мястото в Първа лига и през следващия сезон

Берое осигури и на теория оставането си в елита на българския футбол след домакинска победа с 2:0 над Пирин в среща от 32-рия кръг на Първа лига. С успеха старозагорци събраха 39 точки и имат девет повече от тима на Пирин при оставащи три мача до края на сезона. Берое обаче има предимство в директните мачове, като този сезон победи на два пъти съперника..

публикувано на 12.05.24 в 19:27

Страните-членки на Международния съюз по биатлон от Южна Европа проведоха конференция в Банско

В нея участваха делегации на 10 държави, а значимостта ѝ бе подчертана от присъствието на президента на IBU Оле Далин и директора по развитието на IBU Дагмара Герасимук. Домакини на срещата бяха президентът на Българска федерация Биатлон Атанас Фурнаджиев и генералният секретар на БФ Биатлон Борислав Панков, както и олимпийската шампионка от..

публикувано на 12.05.24 в 14:37
Снимката е илюстративна

28- годишен перничанин е загинал при катастрофа с мотоциклет

Инцидентът е станал днес около обяд в пернишкия квартал „Църква”. Младият мъж е самокастрофирал, блъскайки се в стълб. Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев.  Работи се по изясняване на причините за катастрофата.

публикувано на 12.05.24 в 14:31

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове. Официалното откриване е в понеделник /13 май/ с парад на знамената на страните- участнички.  Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на организацията обяви града, в който се провежда..

публикувано на 12.05.24 в 12:35

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:42

Облачно с валежи от дъжд

На 12 май ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива  купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°.  Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

публикувано на 12.05.24 в 07:31