Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година.Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, представители на Архиерейско наместничество Кюстендил депутати, общински съветници, представители на политически партии и организации, граждани.В тържественото слово бяха припомнени геройските и светли моменти от Априлската епопея.На 20 април 1876 година по стар стил (1 май по нов стил) преди 148 години гръмва първата пушка на Априлското въстание. Предците ни „вдигат глава“ срещу цяла империя, в името на свободата на България.

По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба..

публикувано на 03.05.24 в 09:23

Валежи от дъжд в цялата страна

Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на Горнотракийската низина ще има условия и за градушки. Вятърът ще бъде до умерен,..

публикувано на 03.05.24 в 09:14

Парад „За честта и славата“ в Благоевград

Българската армия е стожерът на българската държавност. С тези думи кметът на Благоевград, Методи Байкушев, поздрави по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия, всички военнослужещи. Това стана по време на парада на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена – „За честта и славата“. Родолюбивото събитие се..

публикувано на 02.05.24 в 19:52

Започва изкърпването на уличната мрежа в Благоевград

До дни след празниците започва асфалтиране на проблемните участъци по уличната мрежа в Благоевград. Това бе решено днес на среща на кмета Методи Байкушев с представители на фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка за поддържане на асфалтовата настилка в областния център. По настояване на градоначалника дупките ще бъдат запълвани по нов..

публикувано на 02.05.24 в 17:10

Деца боядисваха великденски яйца в двора на кюстендилски храм

Дворът на храма "Св. великомъченик Димитър" днес се изпълни с десетки деца, дошли да спазят традицията с боядисване на великденските яйца. В инициативата се включиха деца от Шесто основно училище в града, както и тези, които дойдоха с родителите си на празнична литургия. Боядисани бяха 100 яйца, с различни техники. ”Много е хубав празникът, когато..

публикувано на 02.05.24 в 16:10

Полицията в Кюстендил с извънредни мерки по време на празниците

Специална организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на Великденските празници е създадена в Областната дирекция на полицията в Кюстендил. От полицията в Кюстендил заявиха че, ще се осъществява засилен контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към..

публикувано на 02.05.24 в 14:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 13:43