Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“.

Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове, както и до още редица мерки за по-чисти и по-зелени градове.

В четирите общини са реализирани 5 иновативни мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени. Чрез инсталиране на соларни системи за топла вода в избрани 21 общински сгради – детски градини и социални заведения на територията на общините Благоевград и Симитли – ще бъде осигурено до 70% от потреблението на топла вода с енергия от слънцето за над 1600 потребители в тези сгради.

С пилотно въвеждане на домашно компостиране в 1200 домакинства в общините Кочериново и Бобошево са създадени условия за предотвратяване образуването на биоразградими отпадъци от домакинствата. Всички изброени мерки се очаква да доведат до сериозно намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда от дейностите, които се осъществяват в публичния сектор и от жителите в населените места.

Чрез обмен на опит и добри практики с партньора от норвежка страна четирите български общини  имаха реална възможност да проучат успешно реализирани модели в областта на енергетиката, управлението на отпадъците и зелените градски системи с доказан ефект, които да адаптират и приложат на местно ниво. 

На финала 20 експерти са посетили Осло за обмяна на опит, впечатлени от училище, изградено от естествени материали и  една от първите позитивно енергийни сгради в в Норвегия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жълт и оранжев код в страната - валежи, вятър и понижение на температурите в неделя

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне да се увеличава и ще завали дъжд. След обяд валежите ще обхванат Централна, а към края на деня и Източна България. Там те ще са значителни, ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Ще прегърми и на места в Западна България. Вятърът от..

публикувано на 29.09.24 в 07:35

При необходимост председателят на Народното събрание ще свика извънредно парламента

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, то може да бъде свикано, каза днес в Кюстендил председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града по повод Празника на плодородието. Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви в Кюстендил, че ако се наложи тя може отново да свика..

публикувано на 28.09.24 в 16:29

В Кюстендил представят изобилието на местното плодородие

Във втория ден на Празника на плодородието, който се провежда в Кюстендил, местните производители представят изобилието на кюстендилското плодородие. Традиционното художествено изложение тази година е разположено в над 30 павилиона и ще продължи до 18.00 часа на централния площад "Велбъжд“. По- рано, точно в 12:00 часа децата от вокална група..

публикувано на 28.09.24 в 15:14

Голямо градско бягане в Благоевград

В Европейската седмица на спорта, инициативата „Голямото градско бягане“ се проведе днес в Благоевград. Стартът й бе даден на площад “Георги Измирлиев”, пред зала “22 септември”. Състезателите бяха разделени в две категории: „Мъже и жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“, като всеки от тях, който е финиширал успешно, имаше възможност да спечели и..

публикувано на 28.09.24 в 12:22

Установиха източника на замърсяването на река Струма край Перник

Установен е източникът на замърсяването на река Струма, която в четвъртък следобед потече в оранжево-кафяв цвят, съобщават от РИОСВ-София. Според екоинспекцията оцветяването на реката е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“на града. При оглед на терен..

публикувано на 28.09.24 в 12:16

Полицията от Перник откри изчезнала 82-годишна жена

За по-малко от 15 часа полицията в Перник, аварийно-спасителното звено в община Перник и доброволци откриха невредима изчезнала 82-годишна жена, съобщи говорителят на МВР в Перник Венцислав Алексов. По данни на близките й жената била с деменция и напуснала вилата им в село Люлин вчера около 15,00 часа. Предприети били оперативно-издирвателни..

публикувано на 28.09.24 в 12:07

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Министерството на външните работи на България призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. От МВнР информираха на сайта си, че призивът е във връзка „със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове“. При необходимост от съдействие,..

публикувано на 28.09.24 в 10:34