Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден е!

Снимка: БТА

Православната църква отбелязва Лазарова събота.

В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар.

В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес.

Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди страданията и кръстната си смърт Христос възкресил своя приятел Лазар, починал преди четири дни.

"Изключително чудо, в което Господ проявява своята божествена сила и ни дава надежда, че един ден ще възкреси и нас с нашите тела на Второто Христово пришествие".

След Лазаровото възкресение мнозина свидетели на чудото станали последователи на Христос и повярвали в учението му. В първосвещениците и законниците обаче чудното събитие предизвикало негодувание и било непосредствен повод да поискат смъртта на Спасителя.

В богатата обредна традиция на Лазаровден се откроява ритуалът на лазаруването.


По публикацията работи: София Златанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Динев е новият областен управител на Благоевград

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.  Динев е бил също председател на Общинския съвет – Петрич. 

публикувано на 08.05.24 в 17:50

Областната епизоотична комисия в Кюстендил с мерки срещу разпространението на Инфлуенца по птиците

Епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците на територията на област Кюстендил е благоприятна. В ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали от граждани и ветеринарни лекари за случаи на съмнение или заболяване при домашни и диви птици. Това обясниха от ОДБХ по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил...

публикувано на 08.05.24 в 17:40

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

Иззети са над 370 растения в различен стадий на развитие. Двама мъже са задържани до 24 часа, съобщиха от полицията. В хода на акцията криминалистите извършили проверка в стопански двор в радомирското село Долна Диканя и в сградата на бивша мандра. Установени са четири помещения, пригодени за отглеждане на растения от рода на конопа - специално..

публикувано на 08.05.24 в 17:31

Съдия Румяна Митева встъпи в длъжност като председател на Районен съд – Благоевград

Новият председател на Районния съд в Благоевград съдия Румяна Митева встъпи официално в длъжност днес. Тя подписа акта си за встъпване на церемония пред административния ръководител на Окръжен съд – Благоевград съдия Петър Узунов, зам.-председателите на Благоевградския окръжен съд - съдия Лилия Масева и съдия Татяна Андонова, и магистрати от Районен..

публикувано на 08.05.24 в 17:10

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

публикувано на 08.05.24 в 15:35

Делото за избор на общински съветници в Сандански зацикли

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия - Сандански...

публикувано на 08.05.24 в 14:08

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:05