Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велика събота

Снимка: архив

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост.

Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно.

Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. 

 Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.

Довечера от 23.30 часа с литийно шествие духовници и богомолците ще излязат от храмовете, за да посрещат Възкресение Христово.

БПЦ ще използва за службата Благодатния огън, който съхранява от миналата година. Светият синод реши да не изпрати делегация до Израел заради военните действия в ивицата Газа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Призьори от национален конкурс пристигнаха в Благоевград

Над 550 деца от 96 училища в страната са се включили в Националния конкурс по превенция на наркоманиите, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. На официална церемония днес бяха връчени наградите, разпределени в две теми: „Моят любим национален герой“ и „Човекът – свободен и независим“. Залата на НЧ „Никола..

публикувано на 22.05.24 в 14:20

Откриват изложба за 24 май в Благоевград

Обща традиционна изложба ще представи в навечерието на 24 май Градска художествена галерия в Благоевград. Експозицията включва 66 творби на 45 автори от Благоевград и региона. Изложбата, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Благоевград, обещава да..

публикувано на 22.05.24 в 14:08

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната средна..

публикувано на 22.05.24 в 13:51

Перничани се събираха на молебен по повод 12 години от голямото земетресение

За поредна година перничани се събраха пред централния храм "Св. Иван Рилски”, за да отправят обща молитва по повод 12-годишнината от земетресението. Силният трус от 5.8 по Рихтер и последвалата серия от вторични трусове не взеха човешки жертви, но нанесоха големи материални щети. Местните жители още помнят нощта на 22 май 2012 година. Към ужаса от..

публикувано на 22.05.24 в 12:31

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и..

публикувано на 22.05.24 в 11:55

Намериха починал мъж в село Влахи

Намерен е починал мъж в къща в село Влахи, общ. Кресна. Сигналът е получен днес около 06:40 часа, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. От полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Предстои установяване на точните причини за смъртта на лицето. За случая е уведомена Окръжната прокуратура в..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Общински съветници от Сандански и Петрич мерят сили в благотворителен двубой

Общинският съвет Сандански и Общинският съвет Петрич ще изиграят футболна среща с благотворителна цел на 22-ри май. Срещата ще се изиграе в Спортната зала в гр. Сандански от 18:00 часа, като основната цел на двубоя е да се помогне финансово на малкия Максим от с. Лешница, който се нуждае от средства за спешна операция. Всички жители и гости на..

публикувано на 22.05.24 в 09:51