Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението.

Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петима задържани при полицейска операция в Перник

Петима са задържани при провеждащата се в Перник мащабна полицейска операция, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. В хода на акцията са проверени множество адреси, 10 търговски обекти и 116лица. Трима от задържаните петима души са за купуване на гласове, а другите двама- за притежаване на акцизни стоки без бандерол.Образувано е едно досъдебно..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

Ден на отворените врати в ОУ „Христо Ботев“ Благоевград

По повод 24 май, в 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград се състоя празник, Ден на отворените врати. В двора на училището се събраха учениците от всички класове, учители – настоящи и бивши, родители, както и деца от ДГ №6 „Щастливо детство“. Учениците, участници в клубовете по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, имаха..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Работна среща за предотвратяване на пожари в ЮЗДП

В ЮЗДП се проведе  проверка за готовността за предотвратяване на пожари в горските територии през 2024 г.  В работната среща, освен експерти от предприятието, участваха представители на Изпълнителната дирекция по горите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София,..

публикувано на 23.05.24 в 13:58

Обявиха победителите от литературния конкурс "Биньо Иванов"

Организационният комитет на националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" - Кюстендил обяви резултатите от неговото осемнадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с над 500 стихотворения. Първа награда е присъдена на Светлана Йонкова от София, за стихотворението "Безсмъртници", втората награда е..

публикувано на 23.05.24 в 12:48

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани се поклониха  и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14

Двойно скачат таксите за ползване на училищните салони в Перник

Двойно скачат таксите за ползване от външни лица на физкултурните салони в общинските училища в община Перник. Решение за това бе взето на днешното заседание на местния ОбС. Увеличението на таксите е част от направените изменения и допълнения към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Предложение за промяната е..

публикувано на 23.05.24 в 11:58

Разследват смъртта на мъж в село Влахи

Под ръководството на Окръжната прокуратура Благоевград се извършва разследване за установяване на причините за смъртта на 33-годишния А.Ч. Пострадалият е намерен ранната утрин вчера в приземен етаж на двуетажна масивна постройка в махала на с. Влахи, община Кресна. Открит е от работодателя си мъртъв, с тежко нараняване в областта на главата. По..

публикувано на 23.05.24 в 11:39