Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунизират срещу коклюш бременни жени в Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград създаде организация за извършване на препоръчителна имунизация срещу коклюш  на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, независимо от здравноосигурителния им статус.

Ваксината ще изгради имунитет при бременните жени преди раждане. След раждане ваксината срещу коклюш на бебето се поставя на 6-та седмица, а не както преди на втория месец, но това се знае от общопрактикуващите лекари, които са уведомени“ – каза за БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция и уточни, че работното време на имунизационния кабинет ще бъде 8:30-15:00 ч. от понеделник до четвъртък. В петък от 8:30 до 12:00 ч. се имунизират желаещите за COVID-19.

  Имунизацията се извършва в имунизационния кабинет – Благоевград, ул. „Бр. Миладинови“ №2 – партер на инспекцията след консултация с проследяващ лекар. Общопрактикуващ или акушер-гинеколог с документиран период на бременността и отсъствие на противопоказания за имунизация. Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна. Извършва се с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш /ацелуларна компонента/ с намалено антигенно съдържание, осигурена от РЗИ.

За предварителни записвания и информация, относно ваксинацията може да се обръщате към д-р Павлин Янкулски (тел. 0886889490).



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16

Личната мотивация е най-важна за отказ от цигарите

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 16.05.24 в 10:24

Безплатни изследвания на пушачи в Благоевград

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 14.05.24 в 10:19

Контролът е много важен при бронхиалната астма

7 май е Световният ден за борба с астмата. Организира се от Глобалната инициатива за астма с целподобряване информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Надежда Таковска – специалист клинична алергология, коментира причините, диагностиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:56

Възпалителните чревни заболявания засягат предимно млади българи

Безплатни консултации за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания ще се провеждат от 7 до 31 май т.г. в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Май е Световният месец за борба с този тип заболявания.   С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са..

публикувано на 08.05.24 в 16:36