Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица

Почистване от битови отпадъци на река Драговищица в участъка от село Драговищиц, срещу течението до стената на едноименния мини ВЕЦ, в близост до митническия пункт "Олтоманци" организира днес сдружение "Балканка". Акцията започна сутринта от с. Драговищица.

Идеята е да изчистим отново района, пет години след последната ни акция по реката", каза Димитър Димитров от сдружение „Балканка“. Той посочи, че така ще бъде отбелязан и Световният ден на мигриращите риби, с тази акция в местообитанието на един от най-емблематичните видове - балканската пъстърва.

От сдружение "Балканка" организират събитие в международната кампанията за девета поредна година, което се отбелязва на шест континента. „Борим се за съхранение на речните екосистеми във възможно най-устойчив вид. За съжаление, в днешно време има много замърсявания, рискове, минни дела, водни централи“, допълни Димитър Димитров.

Той посочи, че продължават опитите за създаване на мини от другата страна на границата, в Р Сърбия, което влияе изключително много на целия район, на реката и на Кюстендил. „Ако това нещо продължава, този район ще пострада“, допълни Димитров. 

Акцията днес цели и да заостри вниманието върху няколко основни проблема - незаконният риболов, замърсяването с битови отпадъци на речните корита и блокирането на миграцията на риби от изграждани в коритата на реките напречни прегради.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нарушаване на водоподаването в село Изгрев

Във връзка с присъединяването на жилищна сграда към водопроводната мрежа, ще бъде нарушено водоподаването по улиците "Мир" и "Братя Гошеви“ в село Изгрев.  Вода в селото няма да има утре, 19.06. от 08:00 часа до 17:00 часа. От ВиК Благоевград препоръчват на всички живущи в района да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови..

публикувано на 18.06.24 в 10:33

Нова цена на водата в община Дупница

Новата цена на водата в община Дупница от 3,71 лв. за куб. метър влиза в сила от 1 юли, съобщи управителят на “Кюстендилска вода” Марио Нешев.  В момента се извършват проверки и отчети на водомерите. От кюстендилското дружество предупреждават абонатите, които не са посетени от инкасатор, да се свържат с тях за отчет. Целта е да се избегнат грешки при..

публикувано на 18.06.24 в 09:52

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти  у нас – отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за "Мляко и млечни продукти". От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти с растителни масла, а..

публикувано на 18.06.24 в 09:24

Спад в безработицата през май...

Спад в безработицата с 0,24 процента през май, спрямо април отчита Агенцията по заетостта. Равнището достига 5,4 на сто във възрастовата група 16 – 64 години.  С регистрация в бюрата по труда са били малко над 154 000 души - с  6700 по-малко спрямо предходния месец.  Новорегистрираните са 18 300, а започналите работа - с 1000 по малко.  С 4000 се..

публикувано на 18.06.24 в 09:20

Забраняват движението на джипове и АТВ-та до Седемте рилски езера

Представители на няколко институции и служби се събират на среща в Общината в Сапарева баня, за да координират контрола по забраната за движение на джипове и АТВ-та по единствения път към Седемте рилски  езера, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев.  Ще участват от Регионалната дирекция по горите, Областната дирекция на полицията, ДАИ,..

публикувано на 18.06.24 в 09:18

Горещо с до 37°

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще е горещо и максималните температури ще са между 32° и 37°.

публикувано на 18.06.24 в 06:57
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Днешното решение на Съда е окончателно и не подлежи на обжалване. ВАС остави в сила решението на Административния съд в Благоевград, свързано с избора за кмет на Община Благоевград при произведения на 5 ноември миналата година втори тур на изборите за кмет на..

публикувано на 17.06.24 в 18:02