Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български триумф в Будапеща

Автор:

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при ансамблите и в отборната надпревара. Така те отново доказаха, че са водеща сила в този спорт.

В днешния финален ден Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева спечелиха един златен, един сребърен и два бронзови медала. Първа европейска титла на обръч за страната от 1988 година донесе Боряна Калейн. Възпитаничката на Марияна Памукова беше безапелационна в съчетанието си и взе златото. На финала на бухалки тя се окичи с бронза.

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова завоюва сребро на обръч. Възпитаничката на Валентина Иванова записа четвърто място на лента и пето на топка.

Дебютантката на Европейското първенство при жените Елвира Краснобаева допусна сериозни грешки на финала на бухалки и завърши седма, но на лента показа своята класа и спечели бронзовия медал.

Много силно се представиха индивидуалните гимнастички. Вчера Стилияна Николова завоюва първа абсолютна европейска титла, а това помогна на тима да защити и отборното злато.

Ансамбълът на България защити абсолютната си титла в многобоя. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания снощи. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки. На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.

На финалите днес българките се класираха четвърти с пет обръча и осми на три ленти и две топки, след като допуснаха сериозни грешки при второто си излизане на килима.

Още две отличия за страната ни донесоха девойките Дара Малинова и Магдалена Вълкова, които взеха съответно сребро на лента и бронз на топка на финалите на отделните уреди, а освен това се наредиха четвърти отборно.

Президентът на България Румен Радев се срещна с националния отбор на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща. Държавният глава пристигна в зала "Ласло Пап" за финалите на отделните уреди при жените, за да подкрепи българските грации. След това той връчи златното отличие на Боряна Калейн, която стана шампионка на финала на обръч.

Следващата година Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Талин (Естония) от 4 до 8 юни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандалска проява в Разлог

На поредно престъпно отношение към красивите обществени пространства на Разлог се натъкнаха рано сутринта служителите от отдел „Озеленяване“. Оскубани от коренчета са десетки цветя в леха в централната градска част, прекършени и изкорубени от корени са млади дръвчета, от 30 посадени млади дръвчета от ясен и акация при болницата, вандалите са..

публикувано на 17.06.24 в 15:01

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи от..

публикувано на 17.06.24 в 14:42

Учители от Перник ще преминат курс по филмова грамотност

Десет учители от Перник ще преминат специален курс по преподаване на филмова грамотност в рамките на започващия в края на юни 21-и международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE /В Двореца/, съобщиха от община Перник. Обучението ще бъде проведено от екип с ръководител Маша Сенчич, научен сътрудник във Факултета по драматични изкуства в..

публикувано на 17.06.24 в 12:32

С питка за успешна кампания стартира приемането на документи в ЮЗУ

С питка за успешна кампания стартира приемането на документи за участие в класирането за прием  в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. На първия етаж на Учебен корпус №1 се приемат документи на хартиен носител, документи могат да се подават и онлайн. Доц. Илия Недин, зам.-ректор по образователни дейности, пожела успех на кандидатите и похвали избора..

публикувано на 17.06.24 в 12:21

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Автошоу „Скорост и високи токчета“ в Разлог

Скорост, точност, прецизност и умение зад волана, демонстрираха участниците в Автошоу „Скорост и високи токчета“ в Разлог. За втора поредна година Община Разлог и DIAMO Racing Group организираха състезание за дамите – шофьори. Домакин бе отново Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, Разлог. Състезанието се състоя в три кръга,..

публикувано на 17.06.24 в 09:52

Промени в разписанието на БДЖ

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена от служителите на..

публикувано на 17.06.24 в 09:32