Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

Снимка: БГНЕС

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере. Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания за затварянето му.
За пореден път жителите на село Изгрев решиха да излязат на протест и да блокират достъпа до сметището и до селото. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев разреши протеста, обявен за днес, като междувременно издаде заповед за затваряне на сметището.
Снимка: Кети Тренчева
 
Само един булевард разделя Благоевград от новите и богати къщи на село Изгрев. От там обаче сметището за строителни и всякакви други отпадъци не се вижда. То е над селото. Проблемът наедря застрашително през последните 20-ина години. Местните хора се молят да не се повторят наводненията, които помнят, и от време на време надигат протестен глас:
"Трябва да се изнесе този боклук от тук".
"Проблемът си остава, то е планина горе".
"Ако дойде реката... Преди 44 години беше ужасно, къщите се бяха напълнили. Сега се застроиха нови къщи. Боклукът ще им отнесе и къщите".
Кметът на село Изгрев Йордан Китанов се бори с незаконното сметище от 10 години, но без резултат. Той уточни, че то е в землището на съседно село.
Преди близо три години РИОСВ издаде императивно предписание на община Благоевград за затвори незаконното депо за строителни отпадъци. Само за месец пътищата между града и селата се превърнаха в сметища. Общинската власт тогава реши, че е по-добре да си плаща глобите и депото да си работи. Преди няколко дни обаче самата община го затвори и намери временно решение. Кметът Методи Байкушев обясни:
"Ние не можем да отлагаме повече това. Тази планина от строителен отпадък, която сме изградили там, която застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци. Доста близо до Благоевград има площадка за преработка на строителни отпадъци - в Бобошево. Разстоянието е 24 км, но по магистрала. Няма да е кой знае колко по-скъпо да се кара до тази площадка, която е лицензирана. Действаме в тази посока. Вече спряхме да издаваме разрешения за депониране на строителни отпадъци на строителните фирми и насочваме всички натам. Ще увеличим и контрола. Призовавам всички граждани и фирми да спазват правилата. Нека да си пазим града. Наясно съм с цената, която ще трябва да платя, защото ще има недоволство за това". 
Снимка: Кети Тренчева
 
Въпреки решението на общинската управа да затвори сметището, протест ще има, но не за целия ден, както поискаха жителите на село Изгрев, а от 14 до 18 часа:
"С жива сила ще затворим входовете и изходите на селото".
Големият въпрос - какво ще се случи със седеметажната сграда от боклуци обаче остава, признава кметът на Благоевград.
Кметът на село Изгрев Йордан Китанов има и по-смела идея за сметището:
"Каквото и да си говорим, става въпрос за пари. /.../ Идвало ми е идеята - така и така стана там тази планина, да има как да го разработи проектант - там става много добре за писта за мотокрос и ендуро. На тази височина може да се направи и стадион".
На фона на тази планина от боклуци, колкото и странно да изглежда, село Изгрев се разраства. Новите и богати къщи са над 50. Разрастват се обаче и другите проблеми. Улиците и пътищата в селото се оказаха върнати на собствениците на земеделски земи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Медицинският хеликоптер с поредна успешна мисия

Дежурният медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) - д-р Тина Димитрова-Иванова и медицинска сестра Надежда Костова, са се отзовали на сигнал, подаден към Координационната централа на ЦСМПВ за 64-годишен пациент в тежко състояние. Това съобщиха от Центъра  на страницата си във фейсбук.  Хеликоптерът, пилотиран от..

публикувано на 22.06.24 в 19:11

За изминалия ден са установени общо 33 водачи, шофирали след употреба на алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 33 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, информира пресцентърът на МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 - с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване.  Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират осем водачи,..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

Кюстендилското сeло Пороминово избира кмет в неделя

Двама са кандидатите за кмет на кюстендилското село Пороминово на частичния вот, насрочен за утре, 23 юни- студентката от ЮЗУ "Неофит Рилски" Владислава Тущова, издигната от ИТН, и Кирил Калинков, номиниран от ГЕРБ.  Избирателите по списък са към 430, казаха от ОИК-Кочериново.  До частичните избори се стигна, след като се оказа, че изкаралият два..

публикувано на 22.06.24 в 14:55

Втори ден на фестивала "Талантино"

Над 300 деца участват във втория ден на театралния фестивал "Талантино" в Благоевград.  Вчера 11-тото издание започна с постановката „Трубадурът и неговите приятели“. В рамките на три дни Благоевград посреща млади артисти от цялата страна, които ще демонстрират своя талант.Програма е насочена към различни възрастови групи. Днес и..

публикувано на 22.06.24 в 10:26

Отново задръстване на ГКПП Кулата

Колони от автомобили са се  образувала преди граничен пункт "Кулата – Промахон", това показват уеб камерите в района. Опашката от чакащи коли в посока Гърция вече е няколко километра и е още от преди 7:00 часа, съобщават пътуващи.  На пункта работят всички налични гишета.

публикувано на 22.06.24 в 07:51

Днес е Черешова задушница

Черешова задушница е съботният ден преди Петдесетница, втората Задушница за годината. Това е ден в памет на всички починали. Нарича се още Спасовска задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен...

публикувано на 22.06.24 в 07:24

Близо 600 туристи ще изкачват връх Руй

Близо 600 туристи от България и Сърбия ще изкачват днес /22 юни/ най- високия връх в Трънско Руй. Върхът е висок 1706 метра и е на границата на България и Сърбия. Международният щурм на върха ще бъде от двете страни на границата. Изкачването от българска страна ще започне от трънските села Ломница и Забел. И двата маршрута са с дължина от около 8 км в..

публикувано на 22.06.24 в 07:10