Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Автор:
Снимка: архив

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Вчера Радев проведе разговори с потенциалните кандидати да оглавят новото служебно правителство. С него се срещнаха управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителят на Народната банка Радослав Миленов, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, които дадоха категорично "Не" на предложението му за оглавяване на правителството.

Председателят на парламента Рая Назарян също е отказала предложението по телефона. По телефона президентът е разговарял и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов. Неговата позиция обаче остана неясна. 

До тази ситуация се стигна, след като в понеделник държавният глава не одобри проектокабинета на определената от Радев за кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, след като стана ясно, че тя запазва поста на Калин Стоянов, начело на МВР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висока събираемост, ниски нива на местните данъци и такси и над 24 млн. лв. дълг, сочи докладът за изпълнението на бюджета на Община Благоевгра за 2023

Отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2023 година бяха представени на публично обсъждане днес от председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков. Докладът изготвен от общинска администрация сочи, че местните постъпления за..

публикувано на 12.09.24 в 19:14

Започна разширяването на базата в АУБ

Една от основните пътни артерии в Благоевград – бул. „Джеймс Баучер“, ще бъде отворена за движение на автомобили за първия учебен ден /16-ти септември/. Ускорените ремонтни дейности ще продължат до края на седмицата. Това заяви за Радио Благоевград кметът на общината, Методи Байкушев. Той присъства на първата копка по разширяването на..

публикувано на 12.09.24 в 14:44

Предадоха на съд организатори на незаконни хазартни игри

Районната прокуратура в Благоевград приключи действията по разследване по досъдебно производство за извършено престъпление. В качеството на обвиняеми за незаконно провеждане на хазартни игри са предадени на съд В.Г.и Н.Б. Двамата обвиняеми се познавали и поддържали приятелски отношения помежду си. С цел неправомерно облагодетелстване взели..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Водата от каптаж "Извора" в пернишки квартал е негодна за пиене

Водата от каптаж "Извора"  в пернишкия квартал „Бела вода” не е годна за пиене, съобщиха от ВиК-Перник. При направените пробонабирания в населеното място са установени отклонения по микробиологични показатели. РЗИ е връчила предписание на водното дружество за отстраняване на несъответсвията. Извършена е дезинфекция на водоснабдителната система и се..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Недовършени ремонти на училища в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ основно училище "Даскал Димитрий". Възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски" пък са разделени на..

публикувано на 12.09.24 в 11:34

Доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя”

В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно” на 14 септември доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя” в община Радомир, съобщи зам.- председателят на Национална федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа” Павел Черийски.  Сборният пункт е в 9.00 часа в района на Фермата. За желаещите да се включат в акцията са..

публикувано на 12.09.24 в 09:36

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 09:23