Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Автор:
Снимка: БТА

Електронното заявление от 00.05 часа на 2 септември осигури на коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало" участие в предсрочните парламентарни избори.

След жалба на фракцията около Пеевски Върховният административен съд задължи Централната избирателна комисия да регистрира коалицията, в основата на която е едното от двете крила в Движението за права и свободи. Утре съдът ще гледа жалбата и на другото - около почетния председате на движението Ахмед Доган и другия съпредседател Джевдет Чакъров

Адвокатският екип на Пеевски поиска съдът да отмени отказа на  ЦИК да регистрира коалицията около него с аргумента  - "Първи по време - първи по право" , защото първа е подала по електронен път искането си за регистрация и защото първа е скрепила с подписи коалиция  - 2 дни преди това да направи фракцията около Ахмед Доган  и Джевджет Чакъров.

Четири часа след края на краткото съдебно заседание -  с окончателно определение, ВАС задължи Комисията да регистрира  "ДПС - Ново начало" с един единствен мотив - електронното заявление, подадено на петата минута от първия ден за регистрация. Според тримата върховни съдии  ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите, не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по - късно подаденото заявление на хартиен носител и е приела, че  е подадено едновременно с това на  коалиция "Демокрация, права и свободи -  ДПС" на Доган и Чакъров. Съдът определя като незаконосъобразни  и указанията на Комисията към коалицията на Пеевски да отстрани от състава си партия ДПС.

Такива указания бяха дадени и на коалицията около почетния председател на ДПС. Утре нейни представители ще се изправят пред съда - отново заради отказана регистрация. Днешното решение обаче изглежда предрешава изхода от това дело.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастpофа затруднява движението по пътя Симитли- Разлог

Временно движението по път II-19 Симитли- Разлог се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП.  Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 19.10.24 в 18:15

Държавен турнир по художествена гимнастика в Благоевград

400 грации от цялата страна съчетават артистичност и красота в зала „Скаптопара“ по време на Пети държавен турнир „ Pirin Cup - 2024“ и турнир „Предела къп“, организирани от КХГ „Пирин“ , Община Благоевград и БФХГ. Талантливите момичета бяха поздравени от Секретаря на Община Благоевград, Десислава Витанова-Кехайова, която връчи плакет от името на..

публикувано на 19.10.24 в 15:41

Георги Андонов от Кюстендил е носител на наградата на СБХ от тазгодишното издание на зонална изложба "Струма"

 Експозицията, в която са представени 162 творби на 91 автора от областите Перник, Благоевград и Кюстендил бе открита в Перник днес, в деня , в който градът чества своя празник. Творбите са селектирани от жури начело с председателя на СБХ Любен Генов и са подредени в трите зали на ХГ Перник. С наградата за живопис бяха отличени Бисера Вълева от..

публикувано на 19.10.24 в 14:53

Безброй парченца любов в изложбата "Огледало на мечтите"

43 пъзела, превърнати във вдъхновяващи картини, бяха представени днес в изложбата „Огледало на мечтите“ в новата многофункционална зала на Регионалния исторически музей в Благоевград. Творбите са грижливо подреждани повече от 10 години парче по парче от покойния стоматолог доктор Янко Бундов. Неин инициатор е съпругата му Ели Бундова...

публикувано на 19.10.24 в 13:56

Перник отбелязва празника на града

Перник днес чества своя празник. Той се отбелязва на 19 октомври - денят, в който църквата почита Св. Иван Рилски. През 1903 година управата на "Мини Перник" със съгласието на тогавашното министерство на търговията, утвърждава светеца от Рила за небесен покровител на миньорите,а през 1994 година с решение на местния ОбС 19 октомври е обявен за Ден на..

публикувано на 19.10.24 в 08:26

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски

Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец.  По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия...

публикувано на 19.10.24 в 08:24

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север-североизток. Максималните температури ще са между 11° и 16°.

публикувано на 19.10.24 в 07:30