Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград откриха бюст-паметник на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов

В  градската градина на Благоевград откриха бюст-паметник на един от легендарните водачи на Македонското освободително движение и лидер на историческото  ВМРО Иван Михайлов. Инициатор а поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония, а средствата са събирани от Инициативен комитет.  Бюст-паметникът е дело на  38-годишния скулптор Илия Бояров от София.



  Гости на официалната церемония бяха лидерът на ВМРО Александър Каракачанов и част от ръководството на патриотичната организация, представители на местната власт, много граждани.  „Още като 18-19-годишен Иван Михайлов се посвещава на каузата на ВМРО и до последния си дъх на 94 години и служи вярно. Въпреки, че след 1944-1945 година, когато вече живее в Италия, е имал съблазнителни предложения от тогавашните югославски и български власти, да спре да говори и действа, от някои западни държави да се насочи срещу България, той отказва. Иван Михайлов казва: „Аз съм българин, и без значение какви правителства управляват България, аз няма да застана никога срещу нея. Мой основен враг е политиката на Югославия, която преиначава нашата история, репресира нашите хора и отрича съществуването на българите. Човек, който не си предава каузите и до последния си дъх работи за българската кауза“ – каза лидерът на ВМРО Александър Каракачанов.



   По думите на Ангел Джамбазки Иван Михайлов е един от най-блестящите умове в българската политика изобщо, защото „той задава политически тези, които тепърва ще се осъзнават и обмислят“.



  С емоционално слово към присъстващите на събитието  се обърна Любчо Георгиевски – създател и ръководител на Културния център „Иван Михайлов“ в град Битоля, Република Северна Македония. Преди 2 години този център беше запален, а Георгиевски съден за това, че е инициирал създаването му. „Днес сме се събрали в сърцето на Благоевград да отдадем почит на Иван Михайлов -  един от най-великите борци за свободата на българите в Македония. С откриването на този паметник, ние не само почитаме историческата фигура, а даваме нов живот на идеалите, които преди него революционерите-великани като Гоце Делчев,  Даме Груев, Тодор Александров, отстояваха с живота си. Той мечтаеше за земя, в която всички етноси и народности могат да живеят в мир и съгласие. Въпросът на българите в Република Северна Македония остава важен и чувствителен. Борбата за нашите братя и сестри и правото им да се идентифицират открито като българи, да бъдат вписани в Конституцията и да получат равноправие – продължава. Ние имаме правото и задължението да настояваме за  справедливост и признание на българите в Република Северна Македония“ – каза развълнуван Любчо Георгиевски.


  Иван Михайлов е революционер, публицист, писател. Македонският българин е роден през 1896 година в Ново село, край Щип. Умира на 5 септември 1990 година в Рим.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 14:35

Пазарът на грозде в Благоевград: С 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо.  С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите. Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра –..

публикувано на 18.09.24 в 13:48

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 12:23

Партиите в Дупница си разпределиха местата в СИК

Политическите партии в община Дупница постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 27 октомври. На проведените консултации присъстваха представители на партиите в 50-то Народно събрание. Те постигнаха съгласие за членовете на СИК, съгласно схемата, изготвена от общинска администрация. 49 избирателни..

публикувано на 18.09.24 в 10:00

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 09:33

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 09:24

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния..

публикувано на 18.09.24 в 09:22