Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда, а от 2013г до сега е Началник на Гастроентерологичното отделение в болница Токуда. Специализации в Холандия, Рим-Университетска католическа болница Джемели при проф. Гуидо Костаманя. Член на Бългаското дружество по Гастроентерология, на Българската асоциация по ултразвук в медицината, на Българската асоциация по изучаване на черен дроб, на Европейската асоциация по изучаване на черен дроб. Научните интереси на Д-р Цонев са в областта на хепатологията. С лечение на хронични вирусни хепатити се занимава от 2004 г. до днес. Има публикации в наши и чужди списания. Центърът по Хепатология на МБАЛ-Токуда, който ръководи Д-р Цонев е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити. Хепатитът засяга един от всеки 12 души в света. Вирусните хепатити са сред най-честите вирусни заболявания при човека. По данни на СЗО в световен мащаб преболедували от вирусен хепатит са над 2 милиарда души. Носители на хепатит В вируса са над 350 милиона души, а на хепатит С вирус – над 130 милиона. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Радин Цонев – началник на отделението по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“ коментира темата вирусни хепатити, симптоматика, начини на заразяване, лечение. 

Принципно най-разпространеният тип, който битува в обществото ни, е болестта на мръсните ръце – хепатит А, но той има епидемиологично значение само в някои летни месеци и не хронифицира. Това е добрата страна, за разлика от останалите вируси, които се предават чрез убождания, сексуален контакт, наркотици и чрез други методи, принципно  свързани с нарушаване целостта на кожата и на лигавицата. Това са хепатит В, С и D. Има и хепатит Е, който се предава през устата, той се среща по-рядко като заболяване и има много малък процент на хронификация. Лечението при него е свързано с по-продължително приемане на някои специфични медикаменти“.


  По думите на доц. Цонев хепатитите В, С и D са „тихите убийци“ в обществото. Това са заболявания, които нямат изявена клинична картина в голям процент от случаите. Не е задължително пациентът да пожълтее, за да са налице тези три типа хепатит.  „Той може да го премине с грипоподобни симптоми и поради този факт  - носи вируса в кръвта, без да има оплаквания, докато не се стигне до усложнения. Тези, които са преболедували с острата форма жълтеница и са влезли в инфекциозно отделение – те  знаят. Знаят и тези пациенти, които са отишли да кръводаряват и им е казано, че имат хепатит В или С. Някои от тези пациенти решават, че след като нямат оплаквания, няма да посетят лекар. И неглижират отношението към това, което носят в себе си, и което им пречи да бъдат кръводарители. Затова е необходимо при всяко установяване на такъв вирус  да се потърси лекарска помощ. Да - не боли, човек живее съвсем нормално, води пълноценен начин на живот, включително и приемането на алкохол, което малко или много спомага, когато е налице вирус – до увреждането на черния дроб и се стигне до непоправими последици“.

  Доц. Цонев уточни, че черният дроб не боли, защото няма рецептори за болка. Когато е налице болка в чернодробната област обикновено е свързана с други заболявания като метастази, които разпъват капсулата на дроба. Когато става дума за вирусни хепатити е налице неспецифична тежест от дясната страна и затова повечето пациенти се оплакват от тежест, подпиране в дясно след консумация на определени по-мазни храни. Тези пациенти имат усещания и за отпадналост, лесна умора, промени в съня – безсъние, или повишена сънливост.

  „Стеатозата или омазняването на черния дроб, са асоциирани с хепатит С, защото този вирус  води до увеличаване на стеатозата в черния дроб. При В хепатита не е така. Разбира се, има и чиста стеатоза, при която също се развива хепатит, но той не е вирусен. Това е свързано с метаболизма – отлагането на повишено количество мазнини в чернодробните клетки. При това положение, когато вече се увеличат и чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ – тогава говорим за т.нар. в миналото неалкохолен стеатохепатит, а по съвременните класификации е метаболитно асоцииран чернодробен хепатит или метаболитно асоциирано чернодробно увреждане“.


 Лечение на хепатит В и С

   Гастроентерологът посочи, че всяко лице, при което се установи хепатит С -  независимо от стадия на заболяването и предразположение към стеатоза, но е налице вирусен товар – няма проблем да се започне лечение, което е напълно покрито от НЗОК.  „По отношение на хепатит В има определени нюанси. Ние, лекарите, които се занимаваме с този вид заболяване, трябва да преценим дали един пациент ще остане за дълъг период под наблюдение, или ще започне лечение. Защото поемането на отговорността за започване на лечение е много важна. Има определени критерии и ние сме тези, които трябва да  решим, защото става дума за едно лечение до живот при хепатит В. Затова трябва да се вземе решение при кой пациент трябва да започне лечение и кой да бъде наблюдаван. Това са международни критерии, които ние следваме – на практика най-доброто от медицинска гледна точка за един пациент“.

   Налична е ваксина за хепатит В – 10 мг за деца и 20 мг за възрастни, която се прилага в България. „Тя е задължителна, или поне препоръчителна, тъй като профилактиката започва още в родилния дом. Понякога дори антиваксърски настроените родители не разбират, че техните деца вече са ваксинирани, което е много добре, защото ние започваме грижата за новороденото още от самото раждане, за да няма такива проблеми, както преди. Има и комбинирани ваксини, които са за А и В хепатит. За хепатит С няма ваксина, но  хубавата новина е, че има лечение, което почти напълно изчиства вируса и пациентът може да заживее като здрав човек“.


  Изследване за хепатити В и С

„С Наредба 7, която приехме скоро и благодарение усилията на Дружеството – това е задължение на всички лични лекари - между 30 и 65-годишна възраст цялото население в България да премине веднъж на 5 години на задължителен скрининг за хепатити В и С. Това е задължително.  Бременните жени, които са в първи триместър на бременността могат да се изследват освен за В, както в миналото, така и за С хепатит. Има скрининг за най-работоспособната част от населението, който е безплатен по линия на личните лекари.“

   Профилактика

Всички пациенти, които в миналото са имали кръвопреливне до 1996 година – задължително подлежат на профилактика за хепатит В и С, защото става дума за хепатитни вируси, които „се промъкваха“ при кръвопреливане. Хора, които са пострадали при изгаряния, пътно-транспортни произшествия и др. Според Наредбата също всеки може да си направи скрининг. „Желателно е всеки един от нас да си направи изследване, защото жените ходят на маникюр и педикюр, води се полов живот, така че човек е уязвим, ако не се изследва“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43