Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Създаването на дигитално съдържание е ключово за бъдещето на радиото

Автор:
Генералният директор на БНР Милен Митев.

Генералният директор на Българското национално радио (БНР), г-н Милен Митев, гостува в предаването "Нашият ден", където говори за ролята си на настоящ и бъдещ генерален директор на медията. Той благодари за доверието, което му беше гласувано за втори мандат както от Съвета за електронни медии, така и от много от колегите му в радиото. По думите му това е оценка за постигнатото през последните три години и знак, че положителните страни на работата му надделяват над негативите.

"За мен това е много важно, тъй като всяко нещо, което се прави в радиото, се прави за хората в радиото и обратната връзка е едно от най-важните неща. Повече от 10 години не се е случвало да има директор, който да спечели втори последователен мандат, и това е огромна отговорност."

Митев изрази надежда, че ще има възможност да завърши започнатите в предходния мандат инициативи и в края на следващия мандат БНР ще бъде по-силно и стабилно. Той подчерта, че процесите често отнемат повече време от планираното, като дори няколко години може да се окажат недостатъчни.

"Най-важното за последните три години е, че успяхме да заявим много по-силно и ясно присъствието на БНР не само в ефира, но и в дигиталните платформи и в онлайн пространството."

Той отбеляза, че съдържанието, което БНР създава, е качествено, но често не достига до аудиторията, особено до младите хора, които нямат навика да слушат радио.

На въпрос за по-слабото онлайн присъствие на програма "Христо Ботев", споделено по време на представянето на концепцията му, Митев отговори:

"На първо място, ще разчитам на хората в програмата. Материалите, свързани с култура и наука, не се приоритизират толкова бързо и често се качват със закъснение. В програма "Хоризонт" повече хора създават съдържание за сайта, и мисля, че трябва да вървим в тази посока".

Той добави, че назначаването на повече уебредактори на този етап не е възможно и всеки трябва да участва както в създаването на съдържание за ефира, така и в дигиталната му версия. "Не мисля, че можем да си позволим назначаването на повече уебредактори." 

"Очаква се всеки да поеме малко повече задачи, като не само създава съдържание за ефира, но и допринася за дигиталното присъствие на радиото. Естествено, това трябва да бъде съпроводено с адекватна компенсация, което отново ни връща към темата за заплащането и натовареността.

За съжаление, заплатите в нашата институция изостават от средните нива за София и страната. Това е област, върху която трябва да се работи много сериозно. Разбира се, не всичко зависи от нас – частта, която можем да контролираме, е свързана с оптимизацията на структурата на радиото. Термини като "оптимизация" и "съкращение" винаги са трудни и стоят като тежка сянка. През последните години успяхме да намалим щата на БНР с около 100 позиции, без да компрометираме качеството на услугите, които предлагаме. Но не можем да продължаваме с тези съкращения безкрайно, защото не искаме да се отказваме от програмите си, музикалните състави и всички останали важни дейности, които радиото извършва.

Единственият начин е да убедим тези, които решават за бюджета ни, че инвестицията в радиото е необходима. Не мисля, че в близко бъдеще можем да очакваме промени в закона или във финансиращия модел, особено с оглед на липсата на политическа стабилност, необходима за такъв дебат."

Митев изрази необходимостта от промяна в модела на финансиране на БНР, като заплатите на служителите трябва да бъдат обвързани с реалната стойност на създаваното съдържание.

"Няма да е лесно да се разработи подобна методика, но сме длъжни да опитаме заради цялото общество."

"Единственият начин да се разреши проблемът със заплатите на служителите на БНР е просто да се смени моделът и финансирането, което БНР получава, да се обвърже с това, което правим. Да може да се направи оценка колко струва изработването на едно предаване за култура, колко такова за новини, какви хора и екипи са нужни, за да го направят, както и каква техника."

Той сподели още, че въпреки трудностите, ръководният екип на БНР продължава да работи ефективно, като комуникацията между членовете е добра.

"Засега ръководният екип работи, естествено винаги има какво да се подобри, противно на мнения, които се чуха в дните на конкурса, не смятам, че комуникацията е толкова разрушена. Мисля, че и ръководният екип съумява да комуникира по между си."

"Бих искал да пожелая на всички, които работят в радиото, да продължаваме напред заедно, защото, когато радиото работи като екип, то е много по-силно", каза той в края на разговора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Брезник е пред воден режим

Брезник е пред воден режим. Заради продължителното засушаване и авариите  по водопровода водният обем в язовир „Красава” е значително намален, което налага предприемането на незабавни мерки, заяви на проведената днес сесия на местния ОбС управителят на общинското дружество „Водоснабдяване” Даниела Костадинова. Костадинова предлага за град Брезник да..

публикувано на 18.10.24 в 14:49

Повдигат по-тежко обвинение на перничанин, пребил жена до смърт

17-годишният младеж, който преби жена пред денонощен магазин в Перник е обвинен в умишлено причиняване на смърт, съобщиха от прокуратурата. Тежкото престъпление бе извършено на 29 юли т.г., когато 56-годишната жена бе нападната и жестоко пребита докато пие кафето си. Тя е удряна многократно с юмруци и ритници по тялото и главата. Пострадалата бе..

публикувано на 18.10.24 в 11:56

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол

В 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания екзитпол в изборния ден 27 октомври. Според правилата на ЦИК резултатите от допитвания до общественото мнение не могат да се огласяват в деня за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За отразяване на..

публикувано на 18.10.24 в 11:36

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева. Проверката е..

публикувано на 18.10.24 в 10:24

Военните парашутисти отбелязват своя празник

Военните парашутисти отбелязват своя празник. Денят е избран, защото на 18 октомври 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия. На Алеята на парашутиста в Централните Софийски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите.  Венци и цветя ще бъдат поднесени пред Паметника..

публикувано на 18.10.24 в 09:42

НЗОК решава за средства от резерва за плащането на медикаменти за домашно лечение

Надзорният съвет на Здравната каса ще разгледа решение за използване на средства от резерва и от преизпълнени приходи по бюджета, с които да се заплатят лекарства за домашно лечение, отпускани без протокол. Това предвижда дневният ред на насроченото за този следобед заседание. Ще бъдат обсъдени също текущото изпълнение на бюджета за здраве до края на..

публикувано на 18.10.24 в 09:34

Предимно слънчево време

На места сутринта ще има слана, а в котловините и поречията на реките мъгла. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Днес ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 12° и 17°.

публикувано на 18.10.24 в 07:00