Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза.
Историята на появата на морковите в турската кухня ги прави нещо повече от съставка за салата или супа, пише „Джумхуриет“. Оранжевият зеленчук е част от трапезата целогодишно и в много различни форми: от сладки до солени, от сурови до сготвени. Морковите радват окото с цвета си и предлагат многобройни ползи за здравето благодарение на съдържащия се в тях бета-каротин.
Кореноплодният зеленчук поддържа имунната система, защитава здравето на очите и подпомага регенерацията на кожата.
През последните години морковите се превърнаха в блестящата звезда на рецептите за пайове и десерти на тяхна основа. В същото време зеленчукът играе водеща роля в супите, ястията и здравословните закуски. Благодарение на уникалния си вкус и на ниската си калоричност, продуктът е идеално подходящ за тенденциите в здравословното хранене.
Историята на морковите показва колко разнообразно и креативно можете да бъде използван този хранителен кореноплоден зеленчук, даден от природата. Ако искате да добавите нотка топлина в кухнята си през студените дни, опитайте се да включвате моркови в рецептите си по-често. Ястията, които приготвяте с тях, ще ви поддържат здрави и ще озарят трапезата ви.
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова работи в Клиника по инфекциозни болести към Военномедицинска академия – София. През 2008 г. завършва медицина в Медицински университет–София. През декември 2013 г. придобива медицинска специалност по „Инфекциозни болести”, а през май 2025 г. придобива втора медицинска специалност по „Медицинска паразитология”. През..
Д-р Нейко Нейков е невролог в Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“. Завършил е МУ – София през 2011 г. Професионалните му интереси са в областта на доплеровата сонография, нарушения съня и бодърстването, интервенционалната неврология, синдроми на централна и периферна болка, множествена склероза,..
Д-р Борис Илчев е съдов хирург в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“. Има засилен професионален интерес към ендоваскуларната и хибридна съдова хирургия, както и съвременни методи за диагностика и лечение на венозни заболявания.Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с вече диагностицирани артериални и венозни заболявания -..
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова работи в Клиника по инфекциозни болести към Военномедицинска академия – София. През 2008 г. завършва медицина в Медицински университет–София. Декември 2013 г. придобива медицинска специалност по „Инфекциозни болести”, а през май 2025 г. придобива втора медицинска специалност по „Медицинска паразитология”. През..
В Международния ден на милосърдието и "Лекарите в света за мир", честван по решение на Изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в ефира на Радио Благоевград гостува подполковник д-р Людмил Караканов от Военномедицинска академия. Той е участвал в пет мисии зад граница, четири в Мали и една в..
Екстремно високите юлски температури поставиха на изпитание и болни, и здрави. Какви са основните рискове за сърдечносъдовата система при пиковите горещини, какво трябва да бъде поведението ни? В предаването „Сюжети от деня“ на БНР-Радио Благоевград отговорите потърсихме от доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна..
Министър-председателят Росен Желязков не очаква изненади при финалните гласувания за приемането ни в еврозоната. "Човек ако очаква изненада, това няма да е изненада. Гласуването в парламента става по линия на политическите семейства. За мен е изключително важно българската делегация да гласува единно в полза на България. Предстои работата, която е..