Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Идеята за референдум е подмяна на темата в евровота и пиар ход на президента

Данаил Кирилов: Съвместяването на референдума с евроизборите е нормална и икономична практика

| обновено на 30.01.14 в 10:51
Снимка: БГНЕС
Идеята да се правят референдуми заедно с други избори не е нова. Но един референдум, ако приемем практиката на Швейцария,  се готви около година. Това е подмяна на темата в евровота и пиар ход на президента. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева по повод идеята на президента за национален референдум.

Тя посочи, че е добре хората да кажат мнението си за задължителното гласуване. Според нея обаче това няма да реши въпроса със стабилността в политическата система.

Всяка година следват избори. Имаме възможност с всички избори да направим референдум. Всеки въпрос в изборния кодекс е с изключително значение. По въпроса за задължителното гласуване би трябвало най-накрая хората да си кажат мнението, но след дебат. Задължителното гласуване е натиск върху човека. Това каква демокрация поражда?


Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че партията подкрепя искането на президента за провеждане на референдум за изборното законодателство. Според него съвместяването на референдума с евроизборите е нормална и икономична практика:

Смятам, че този дебат не е от днес и затова времето е достатъчно. По-добре е да се говори за всичко важно.

Христо Иванов от Иститута за правни инициативи коментира:

Президентът поставя един важен въпрос - нашата демокрация е болна. Да се обърнем към най-прекия вот на гражданите. Да поговорим за основаването на всеки следващ парламент. Най-накрая имаме възможност един важен въпрос да бъде обсъден с цялата му сериозност и да се вземе трайно решение по него. Ще бъде тест за зрелостта на нашето общество, ако съумеем да ги обсъдим тези въпроси в дълбочина и по същество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44