Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Референдумът е укрепване на демокрацията

| обновено на 31.01.14 в 20:30
Снимка: БГНЕС

Важно е, че президентът поема инициативност. Така Атанас Славов, юрист и специалист по конституционно право, коментира в  "Хоризонт до обед" идеята на президента за произвеждането на национален референдум, съвместно с предстоящите избори за членове на Европейския парламент през май. Държавният глава предлага национално допитване по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от депутатите, задължителното и електронното гласуване.

Ако други политици флиртуват с гражданите, то президентът иска гражданите да се произнесат пряко по тези въпроси. Този референдум е тест за народното представителство доколко иска да чуе гласа на гражданите. Това е укрепване на демокрацията, укрепване на Конституцията. Относно електронното гласуване - то  е конституционно. Конституционният съд се е произнесъл вече. А задължителното гласуване - според различни интерпретации на Конституцията, то би могло да влезе в противоречие. Не бих приел аргумент за противоконституционност на задължителното гласуване по принцип. Конституцията може да се променя. А това какво е въпрос на дълг и отговорност, го решават всички български граждани.

Цялото интервю на Ирина Недева с юриста Атанас Славов чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44