Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът на българите към инвестиране в ценни книжа

От началото на годината финансисти наблюдават все по-нарастващ интерес на дребните вложители към нетрадиционните за българина финансови инструменти, каквито са акциите и облигациите.

Кризата е на път да трансформира спестяванията на гражданите и да промени финансовата култура на българите през следващите няколко години
, прогнозира финансистът Явор Ачев. Той изтъкна, че около 2/3 от спестяванията в близките до нас страни са в депозити, но 1/3 са в други финансови инструменти.

Моментът е изключително подходящ, тъй като има редица специализирани компании, също така всички големи банкови групи в България предлагат услуги по управление на активи. За масовия клиент най-достъпната форма е чрез инвестиции във взаимни фондове. Те предлагат много ниски такси за вложителите. Специално за България, за българските вложители няма никаква разлика дали ще инвестират във фондове, които се предлагат публично в страната от България, спрямо нашите приятели от ЕС, от други европейски държави. Таксите и комисионните са абсолютно едни и същи. Доходността, която се реализира, е абсолютно една и съща.


Доходността от вложенията в ценни книжа ще гони тази от лихвите по депозитите, прогнозират финансистите. В Европа, облигациите, които са малко познат у нас инструмент, са имали доходнот от близо 10% годишно по време на кризата, изтъкна Ачев. Така портофейлът на хората, които са инвестирали мъдро в акции и облигации, не е намалял значително допълни той. Краткият съвет към масовия потребител е да спазва дисциплина и да бъде активен, изтъкна експертът:

Има две основни правила, които се наричат "дисциплина на покупка" и "дисциплина на продажба". Дисциплината на покупка е да си определим правилно какви финансови нужди имаме, в какъв хоризонт, да си купим съответните финансови инструменти, които отговарят на тези хоризонти и след като ги купим, да не прибягваме към много чести промени  в портфейла, към влияние от външни фактори, какво е написано за пазара и т.н. Вторият фактор е дисциплина на продажба. Т.е. в момента, когато достигнем нашите финансови цели, да пристъпваме или към продажба на портфейла, или да бъдем активни и да преразгледаме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44